Icon

Hvordan skal mennesket overleve kulden på Mars?

Mars er hundekold og badet i radioaktiv stråling. Hvordan skal astronauter kunne overleve det?

Gennemsnitstemperaturen på den røde planet er -65 °C, hvilket er 80 °C koldere end på Jorden.

Det skyldes, at planeten ligger ca. 80 mio. km længere fra Solen end Jorden, samt at tætheden af Mars' atmosfære blot er 1/100 del af Jordens. Solens stråling undslipper dermed hurtigt til rummet igen.

Kombineret med et svagt magnetfelt betyder den tynde atmosfære, at overfladen bliver ramt af skadelig stråling fra rummet. En Marsbase skal derfor både kunne holde på varmen og blokere for strålingen.

For at imødekomme dette har NASA fået 3D-printet basen Mars Dune Alpha her på Jorden, hvor forsøgspersoner skal bo og arbejde under forhold, der minder om dem på Mars. Andre projekter vil bruge marsjord og is fra undergrunden som isolering.

Is og marsjord beskytter astronauterne

© Mars Ice House

Is under Mars' overflade kan udvindes og bruges til at 3D-printe en isbase, der blokerer skadelig stråling, slipper lys ind og holder på varmen som en iglo.

© Hassel & EOC/Youtube

Mars' egen jord, kaldet regolit, kan bruges til at bygge et isolerende og beskyttende habitat, der 3D-printes af robotter. Bag jordvolden befinder sig bl.a. oppustelige sovekabiner, opholdsmoduler og laboratorium.