Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Intelligent robothund går under jorden på Mars

En firbenet robot er gået i træningslejr for at lære at klare sig under overfladen på Mars.

Team CoSTAR

De små rovere, som hidtil har kørt rundt på Mars, bliver nu overhalet af firbenede robotter. NASA har i samarbejde med forskningsinstituttet Caltech udviklet en robothund, som skal udforske de steder på Mars, som er umulige for roverne at komme i nærheden af.

Robothunden er en videreudvikling af den firbenede robot Spot, som er skabt af firmaet Boston Dynamics. Under navnet Au-Spot skal den forcere stenede sletter og undersøge grotter og lavatunneller under overfladen.

Robothunden Au-Spot øver sig i at kortlægge nedlagte miner og naturligt skabte huler i Californien. På Mars bliver målet at finde den perfekte grotte til en permanent base.

© Team CoSTAR

Målet er både at lede efter liv på den røde planet og finde egnede steder til en permanent marsbase.

Robotten orienterer sig både med kameraer og lidar, som vha. laser skanner omgivelserne. Den er udstyret med kunstig intelligens, så den gennem sine egne erfaringer lærer at bevæge sig mest hensigtsmæssigt gennem uvejsomt terræn.

VIDEO: Se robothunden i aktion

Træningen foregår på forhindringsbaner, forskerne har bygget, men også i mere naturlige miljøer som nedlagte miner og lavatunneller i det nordlige Californien.

Au-Spot er mere hårdfør end marsroverne og kan fx selv rejse sig, hvis den vælter. Desuden er den langt hurtigere. Topfarten er 5 km/t, hvilket fx er over 30 gange så hurtigt som roveren Curiosity, der kun bevæger sig med 0,14 km/t.

Læs også:

Perseverance på Mars
Mars

Kæmpe-rover er landet på Mars

6 minutter
Mars

Mars HAR flydende vand under isen

3 minutter
Mars

Nu sker det: Mission ankommer til Mars

5 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul