Team CoSTAR

Intelligent robothund går under jorden på Mars

En firbenet robot er gået i træningslejr for at lære at klare sig under overfladen på Mars.

De små rovere, som hidtil har kørt rundt på Mars, bliver nu overhalet af firbenede robotter. NASA har i samarbejde med forskningsinstituttet Caltech udviklet en robothund, som skal udforske de steder på Mars, som er umulige for roverne at komme i nærheden af.

Robothunden er en videreudvikling af den firbenede robot Spot, som er skabt af firmaet Boston Dynamics. Under navnet Au-Spot skal den forcere stenede sletter og undersøge grotter og lavatunneller under overfladen.

Robothunden Au-Spot øver sig i at kortlægge nedlagte miner og naturligt skabte huler i Californien. På Mars bliver målet at finde den perfekte grotte til en permanent base.

© Team CoSTAR

Målet er både at lede efter liv på den røde planet og finde egnede steder til en permanent marsbase.

Robotten orienterer sig både med kameraer og lidar, som vha. laser skanner omgivelserne. Den er udstyret med kunstig intelligens, så den gennem sine egne erfaringer lærer at bevæge sig mest hensigtsmæssigt gennem uvejsomt terræn.

VIDEO: Se robothunden i aktion

Træningen foregår på forhindringsbaner, forskerne har bygget, men også i mere naturlige miljøer som nedlagte miner og lavatunneller i det nordlige Californien.

Au-Spot er mere hårdfør end marsroverne og kan fx selv rejse sig, hvis den vælter. Desuden er den langt hurtigere. Topfarten er 5 km/t, hvilket fx er over 30 gange så hurtigt som roveren Curiosity, der kun bevæger sig med 0,14 km/t.