Mars solsystem

Mars blev formet af giganter på vildfart

Mars er unaturligt lille i forhold til sin placering i Solsystemet. Nu viser computersimuleringer af Solsystemets udvikling hvorfor.

15. juli 2013 af Henrik Bendix

Jorden er ni gange så tung som Mars og har en dobbelt så stor diameter. Vores naboplanets beskedne størrelse har været uhyre svær at forklare for astronomerne. Hvis planeterne blev dannet ud af den samme skive af stof omkring Solen, burde de midterste planeter nemlig være størst og de yderste mindst. Sådan er mønsteret da også for Solsystemet - altså bortset fra Mars.

Presset fra Jupiter

Nye computermodeller har imidlertid vist, at Jupiter blev dannet på få millioner år og tidligt i Solsystemets historie vandrede omkring 300 millioner kilometer ind mod Solen. Her pressede kæmpeplaneten materialet i det indre solsystem tæt sammen, inden den vendte om og tog turen ud til sin nuværende bane.

Mars var udenfor

På det tidspunkt var de indre planeter endnu ikke dannet. I stedet kredsede tusinder af kilometerstore klippestykker og nogle få større planet-kim rundt om Solen. I løbet af 30-50 millioner år voksede Venus og Jorden sig stadig større i den centrale del af skiven, hvor der var masser af stof, mens Mars endte helt uden for skiven og derfor ikke voksede sig så stor.

Udover forklaringen på Mars’ størrelse løser de nye computermodeller også en række af Solsystemets andre gåder, heriblandt hvordan Jorden fik sit vand, hvorfor Månen har så mange kratere, og hvor gasplaneternes mange måner stammer fra.

Læs mere om universets giganter

Det kan du læse meget mere om i Illustreret Videnskabs artikel "Giganter hærgede solsystemet". Er du abonnent på Illustreret Videnskab kan du downloade artiklen ved hjælp af knappen nedenfor.

Ikke abonnent? Få et godt tilbud her

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.