Mars_ Solsystemet

Mars: Den røde planet

Vidste du, at det højeste bjerg i Solsystemet findes på planeten Mars? Bjerget hedder Olympus Mons og hæver sig hele 22 km over overfladen? Læs flere fakta om Mars her på siden.

Planeten Mars

Planeten Mars er den mest udforskede planet i Solsystemet, og forskerne mener, at den engang har lignet Jorden.

Mars er en klippeplanet som Jorden. I dag er Mars’ overflade tør og støvet, men de sonder og robotbiler, som har udforsket planetens overflade siden 1970’erne, har fundet tegn på, at der tidligere har været flydende vand på Mars - og endda floder. Dengang havde Mars også en tykkere atmosfære, og var i det hele taget mere egnet som levested for liv, som vi kender det, end i dag.

Mars er for lille til at holde på en atmosfære

Mars er så lille, at dens tyngdekraft ikke har kunne holde fast på atmosfæren, som forsvandt langsomt ud i rummet. Derfor er Mars i dag gold og øde, alt flydende vand på overfladen fordamper øjeblikkeligt på grund af det lave tryk, og overfladen hærges af stråling fra Solen, som er ødelæggende for liv.

Høje bjerge og dybe kløfter

Mars kaldes også den røde planet, fordi støvet, der dækker overfladen, har en rødlig farve. På Mars findes Solsystemets højeste bjerg, Olympus Mons, som er en udslukt vulkan, der hæver sig 22 km over overfladen. Derudover findes Solsystemets største kløft, Valles Marineris, også på Mars. Kløften er 4000 km lang, 200 km bred og 7 km dyb.

Mars
© Shutterstock

Er der vand på Mars?

Længe har der været enighed blandt forskerne om, at der for omkring tre milliarder år siden var store mængder flydende vand på Mars. Både i form af floder, søer og oceaner. Men de fleste har samtidigt været enige om, at alt vandet har været samlet som is på planetens poler.

Billeder af planetens overflade taget af Rovere og af sonder i kredsløb, har vist nogle mørke striber på planetens overflade, som vender mod Solen – de såkaldte Recurring Slope Lineae. Længe har striberne været mistænkt for at være skabt af vand.

Ved at anvende nyudviklet metoder til analyse af kemiske stoffer, har forskerne fundet hydreret salt på Mars, som kun kan eksistere, hvis der har været vand. Vandet på Mars skal være utroligt salt, ellers ville det fryse, da temperaturen på Mars er minus 60 graders frost.

Er der liv på Mars?

Fundet af vand på Mars, har stor betydning for os mennesker på Jorden. Vandet kan vise sig at være grobund for primitivt liv på Mars, og dermed løse mysteriet om, hvorvidt vi er alene i rummet.

Og selvom Mars overflade hærges af altødelæggende stråling, er det den planet i Solsystemet, som forskerne mener, det er lettest at kolonisere. Yderligere vil opdagelsen af vand på Mars på længere sigt gøre det lettere at bosætte mennesker på Mars. For i jagten på en ny verden for menneskeheden, er den røde planet en af de mest oplagte kandidater.

Forskere arbejder derfor med planer for, hvordan vi kan komme derud og få bygget en permanent base. Men intet menneske har sat sin fod på Mars endnu.

Mars
© Shutterstock

Hvor lang tid tager det at flyve Mars?

Det vil cirka tage et halvt år at rejse til Mars, hvis det skal være økonomisk bedst. Men det kan tage længere og kortere tid, alt efter hvor langt der er til Mars fra Jorden. Afstanden til Mars fra Jorden kan nemlig varier fra 399 mio.km til 55 mio. km.

Forklaringen på den skiftende afstand til Mars er, at planeterne bevæger sig i hver deres respektive baner. Skal et rumfartøj sendes smartest til Mars, skal det planlægges grundigt, således af planeternes baner overlapper hinanden.

En rejse til Mars vil formentlig vare et sted mellem to og tre år afhængig af rejserute, og hvor lang tid opholdet på Mars vil vare.

Hvor mange måner har Mars?

Mars er opkaldt efter den romerske krigsgud, og Mars to måner har navnene Phobos og Deimos, som betyder rædsel og skræk.

Siden Mars måner blev opdaget i 1877, har det været et mysterium, hvordan Mars endte op med dem. Et studie viser at månerne er dannet af resterne fra en stor kollision mellem Mars og en protoplanet. Vores egen planets måne, blev dannet ved en lignende kollision.

Studiet viser at Mars kolliderede med en protoplanet for 4-4,5 milliarder år siden. Klippestykkerne derfra samledes rundt om Mars i en ring, hvor en måne større en Phobos blev dannet. Den er senere forsvundet igen.

Grunden til, at Mars og Jordens måner er så forskellige, skyldes at planterne har forskellige rotationshastigheder.

Denne forskel har resulteret i, at Jorden har beholdt en stor måne, imens Mars samlede sig til et dusin mindre måner sammen med en større ledsager. Gradvist er de fleste måner på Mars, faldet tilbage på planetens overflade på grund af Mars’ tidevand. Derfor har Mars nu kun de to måner Phobos og Deimos.

Mars måner

Mars måner Phobos og Deimos

© Shutterstock

Hvorfor er Mars rød?

Den karakteristiske røde farve på planeten Mars, skyldes at overfladen på Mars indeholder store mængder jernoxid. Mars består af ca. 18 procent jernoxid, mens Jordens ydre lag kun består af otte procent.

Mars og Jorden blev for fire milliarder år siden udsat for voldsomme bombardementer af meteoritter. Nedslagene smeltede planeternes overflader, som blev forvandlet til magma. Eftersom Jordens diameter er cirka det dobbelte af Mars, blev trykket på de 1800 kilometer dybe magmahave langt større på Jorden, og havene blev derfor mere opvarmet.

Forskere har vist, at Jorden nåede en temperatur på 3200 grader celsius, mens Mars kun nåede 2200 grader. Og netop ved 3200 grader deles jernoxid i jern og ilt. På jorden blev de store mængder af jernoxid splittet op i ilt og jern, som i flydende form drev mod Jordens kerne, hvor det nu ligger indkapslet.