Et forsøg på at forklare en af marsmånernes bane har ført til en overraskende konklusion: Mars har en fortid, hvor måner skiftevis er dannet og blevet knust, så den røde planet i perioder har været en ringplanet. Og formentlig vil den blive det igen.
Forskere fra Purdue University og SETI-instituttet i USA skabte forskellige computermodeller for at finde ud af, hvorfor den yderste måne, Deimos, har en bane, som hælder med to grader i forhold til Mars’ ækvatoriale plan.
Fortidsmåne var langt større
Den sandsynligste forklaring er, at månen på et tidspunkt er blevet påvirket af tyngdekraften fra en større måne, ca. 20 gange tungere end Phobos, som langsomt er vandret udad. Det kan kun ske, hvis den større måne selv er blevet påvirket af et ringsystem.
Derfor mener forskerne, at Mars for tre milliarder år siden havde ringe.
Siden blev materialet i ringene trukket ned på marsoverfladen, og det fik den større måne til at vandre indad igen, indtil tyngdekraften fra Mars flåede den i stykker og dannede en ny ring – som igen samlede sig til en ny måne.
Marsmånerne ligner asteroider

Phobos
Diameter: 26 km på det bredeste sted
Masse: 10,8 x 10^15 kg
Afstand til Mars: 9.377 km
Omløbstid: 0,32 marsdøgn
Deimos
Diameter: 16 km på det bredeste sted
Masse: 1,8 x 10^15 kg
Afstand til Mars: 23.436 km
Omløbstid: 1,26 marsdøgn
På den måde har Mars flere gange haft skiftevis ring og måne, indtil den nuværende indre måne, Phobos, blev dannet.
Den vandrer også indad, så forskerne forventer, at den bliver revet i stykker om 30-50 millioner år, så Mars igen bliver en ringplanet.
Forskernes teori kan blive bekræftet i 2024, når den japanske rumsonde MMX ankommer til Phobos. Planen er, at sonden skal tage prøver af overfladen, som bl.a. kan vise, hvor gammel månen er.
Ifølge teorien er det bare 200 millioner år siden, den blev dannet, dvs. på et tidspunkt, hvor dinosaurerne herskede her på Jorden.