Hvor stammer Mars’ røde farve fra?
Når vi nu ved, at Jorden og Mars oprindeligt er dannet af den samme type materiale, hvorfor er Mars så rød, når Jorden ikke er det?

Jernoxid gør Mars rød
Forskerne har længe vidst, at Mars indeholder langt mere jernoxid på overfladen end Jorden, og at det er dette stof, der giver planeten den karakteristiske rustrøde farve. Men hvorfor der er mere jernoxid på Mars, når de to planeter ganske rigtigt er skabt af det samme materiale, er et spørgsmål, som videnskaben først nu har fundet svar på.
For fire milliarder år siden blev de unge planeter Mars og Jorden udsat for voldsomme bombardementer af meteorer. Nedslagene smeltede planeternes overflader og forvandlede dem til have af magma. Eftersom Jordens diameter er cirka dobbelt så stor som Mars’, blev trykket på de 1800 kilometer dybe magmahave langt større her. Det øgede tryk opvarmede havene mere end på Mars.
Jern ligger i Jordens kerne
Forskere fra Bayreuths universitet har forsøgt at genskabe forholdene fra dengang, og deres modeller viser, at på Jorden nåede temperaturen op på 3200 grader celsius, mens Mars kun blev cirka 2200 grader varm. Netop ved 3200 grader deles jernoxid i jern og ilt. På Jorden blev de store mængder af jernoxid altså splittet op i ilt og jern, som i flydende form drev mod Jordens kerne, hvor det nu ligger indkapslet.
Samme proces kunne ikke ske på Mars, og vores naboplanets ydre lag består altså stadig af store mængder jernoxid – cirka 18 procent, mens Jordens ydre lag kun består af otte procent.