Ny Mars-rover

Ny rover skal lave ilt på Mars

NASA’s robot Curiosity skal i 2020 erstattes af en spritny rover med endnu mere avancerede måleinstrumenter. Et af apparaterne skal skabe ilt på Mars.

21. oktober 2014 af Karen Grubbe og Rasmus Palludan

Videnskabsfolk er kommet med forslag til nye instrumenter til en ny robotbil, der skal til Mars i 2020. Roveren kommer bl.a. til at medbringe et lille apparat, som skal teste, om CO2 fra planetens atmosfære kan omdannes til ilt. Næsten 96 pct. af atmosfæren på Mars består af CO2.

Hvis eksperimentet lykkes, vil NASA etablere en iltfabrik, som kan forsyne fremtidige bemandede marsmissioner.

Det nye køretøj vil ligne den nuværende marsrover, Curiosity, men vejer dog kun cirka halvt så meget og kan opbevare op til 30 prøver fra Mars. Ligesom forgængeren skal roveren bl.a. bane vejen for fremtidige bemandede missioner til Mars.

Marsroverens nye udstyr (2020):

? Laserkanon pulveriserer sten På marsroverens mast er fastgjort et instrument, der med en laserstråle pulveriserer sten, som forskellige spektrometre dernæst kan måle på. NYT: Større kapacitet og mulighed for at identificere organisk materiale – dvs. spor af liv.

? Jord-radar kan finde vand Med en opløsning på mellem fem og 20 cm kan roverens jordradar kortlægge lagene i undergrunden ned til 500 meters dybde og eksempelvis afsløre forekomster af grundvand. NYT: Mere detaljerede informationer.

? UV-Spektrometer kan finde spor af liv Med en uv-laser analyserer et spektrometer klippegrundens sammensætning. Spektrometeret kan med stor nøjagtighed identificere spor af organisk materiale og finde tegn på liv. NYT: Helt nyt spektrometer.

? Røntgenspektrometer analyserer grundstoffer På en robotarm sidder et spektrometer, som gennemlyser klippegrunden med røntgen og afslører, hvilke grundstoffer den indeholder. NYT: Afslører spor af mikrober.

Mennesket vil til Mars

Curiosity-roverne er bare forløberne: Planen er at landsætte fire astronauter på Mars i 2023. Læs om rumeventyret Mars One her:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.