Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mikrober fra Jorden kan klare sig på Mars

Et internationalt eksperiment har nu bevist, at mikroorganismer kan overleve i rummet og på Mars. Det vellykkede eksperiment peger på, at livet på Jorden ikke nødvendigvis stammer herfra.

Shutterstock

Et internationalt eksperiment på rumstationen ISS tyder på, at mikroskopisk liv kan trives på Mars.

Gennem halvandet år har mikroorganismer formået at overleve forhold i rummet, som er mindst lige så barske som miljøet på den røde planet.

Organismer er overraskende hårdføre

Forskerne bag projektet, som kaldes BIOMEX, placerede flere hundrede prøver med bakterier, alger og svampe i små beholdere, som blev monteret på ydersiden af ISS.

Her blev de overladt til sig selv de næste 18 måneder, hvor de var helt ubeskyttede mod den intense ultraviolette stråling og de voldsomme temperatursvingninger, som følger med skiftevis at være på solsiden og skyggesiden af rumstationen.

Hundredvis af beholdere med bakterier, alger og svampe har været monteret uden på rumstationen i 18 måneder. Nogle af dem indeholdt kunstigt marsstøv og en marslignende atmosfære.

© DLR

Nogle af beholderne efterlignede miljøet på Mars endnu mere ved at indeholde kunstigt marsstøv og en luftblanding, som svarer til marsatmosfæren.

De efterfølgende undersøgelser af beholderne har afsløret, at mikroorganismerne generelt er overraskende hårdføre, for hos de fleste arter var der overlevende efter opholdet i rummet.

De stærkeste organismer var de såkaldte arkebakterier, som er en primitiv livsform, der fandtes på Jorden allerede for 3,8 milliarder år siden.

Forskerne konkluderer, at hvis der findes mikroskopisk liv på Mars, vil det sikkert ligne arkebakterierne.

Liv kan rejse mellem planeter

Ifølge forskerne beviser eksperimentet også, at mikroorganismer kan overleve i rummet længe nok til, at det er muligt for dem at rejse fra planet til planet.

Det betyder, at livet på Jorden ikke nødvendigvis er opstået her, men kan være bragt hertil, fx med meteoritter.

Læs også:

Perseverance på Mars
Mars

Kæmpe-rover er landet på Mars

6 minutter
Mars

Danske forskere forsyner Mars-rover med øjne

4 minutter
Mars

Tre missioner begynder nu jagten efter liv på Mars

11 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul