Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mars atmosfære

NASA: Derfor mistede Mars sin atmosfære

På et stort anlagt pressemøde har NASA fremlagt beviser for, hvorfor Mars har en meget tynd atmosfære.

Flydende vand løber på den røde planet Mars og alle billeder fra sonder og målinger fra rovere tyder på, at mængden af vand på planeten har været langt større i solsystemets ungdom.

Mars har haft atmosfære

Men hvis en planet skal holde på flydende vand er det vigtigt med en tæt atmosfære. Sådan en findes ikke på Mars, her er atmosfæren meget tynd. Derfor har det længe undret eksperterne, hvorfor Mars har mistet sin atmosfære.

På et stort anlagt pressemøde har NASA fremlagt beviser, der løser mysteriet: Solstorme blæste atmosfæren væk.

Den smule atmosfære Mars har tilbage, får solnedgange til at virke blå.

På Jorden beskytter et stærkt magnetfelt planeten mod de elektorner og ioner solstorme spyr ud i rummet. Et sådant har Mars ikke, og derfor er planeten meget mere sårbar overfor Solens skadelig strålinger.

Solstorme fortynder Mars' atmosfære

Marssonden MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) har gjort opdagelsen. Sonden har i godt et år kredset om den røde planet, og har målt solvindenes påvirkning af planeten. Resultaterne viser, at det især er de store soleksplosioner, der fortynder Mars’ atmosfære – ikke den konstante stråling planeten er udsat for.

Mars har engang haft et stærkere magnetfelt, men i takt med at planetens indre blev køligere, stoppede planetens indre dynamo, som skabte magnetfeltet. NASAs forskere mener, dynamoen på Mars stoppede for omkring 4,2 milliarder år siden.

Læs også:

Perseverance på Mars
Mars

Kæmpe-rover er landet på Mars

6 minutter
Mars

Danske forskere forsyner Mars-rover med øjne

4 minutter
Mars

Mars HAR flydende vand under isen

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul