Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mars

NASAs bud på et før/efter-billede af den røde planet.

© NASA
Universet - Mars

NASA har planen klar – Mars skal have flydende oceaner

Med et ambitiøst projekt vil den amerikanske rumorganisation skabe et magnetfelt om Mars. Det vil skabe højere temperaturer, flydende vand og gøre planeten beboelig for mennesker.

I jagten på en ny verden for menneskeheden, er Marsblandt de mest oplagte kandidater.

Den røde planet ligger tæt på os og den har engang haft oceaner af vand. Og så er enorme vandmængder bundet til planetens poler i form af is.

Men atmosfæren på planeten er tynd, og luften er giftig.

Det vil NASA-forskere ændre på, og det kan skabe drastiske ændringer for hele planeten.

Solvinde har dræbt Mars

Atmosfæren på Mars har en tykkelse på 0,6% af atmosfæren på Jorden. Det skyldes, at planeten ikke har et magnetfelt, som skærmer den mod solstorme.

Gennem årene har solvinde blæst Mars’ atmosfære ud i rummet, og det er den største grund til, at planeten ikke er beboelig i dag.

Inden 2050 håber NASA-forskerne at have teknologien til at skabe et magnetskjold, som skal svæve mellem Mars og Solen, og beskytte planeten fra solstorme.

Mars magnetfelt

Magnetskjoldet, den hvide plet, skal beskytte Mars mod solvinde.

Oceaner om 100 år

Magnetfeltet gør atmosfæren tykkere, og det højere tryk gør planeten 4°C varmere. Det får den frosne kuldioxid på planeten til at smelte.

Drivhusgassen lægger sig om planeten og skaber en global opvarmning, som hæver temperaturen så meget, at vand-isen på polerne smelter.

Resultatet er flydende have på Mars' overflade, som afgiver ilt til atmosfæren. Og dermed kan planeten blive beboelig. Ifølge en simulation vil ændringerne ske på under 100 år.

Forskerne erkender, at der stadig er store usikkerheder forbundet med projektet, som blev fremlagt på NASAs Planetary Science Vision 2050 Workshop.

Læs også:

Perseverance på Mars
Mars

Kæmpe-rover er landet på Mars

6 minutter
Mars

Danske forskere forsyner Mars-rover med øjne

4 minutter
Mars

Nu sker det: Mission ankommer til Mars

5 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul