NASA har planen klar – Mars skal have flydende oceaner

Med et ambitiøst projekt vil den amerikanske rumorganisation skabe et magnetfelt om Mars. Det vil skabe højere temperaturer, flydende vand og gøre planeten beboelig for mennesker.

Mars

NASAs bud på et før/efter-billede af den røde planet.

© NASA

I jagten på en ny verden for menneskeheden, er Marsblandt de mest oplagte kandidater.

Den røde planet ligger tæt på os og den har engang haft oceaner af vand. Og så er enorme vandmængder bundet til planetens poler i form af is.

Men atmosfæren på planeten er tynd, og luften er giftig.

Det vil NASA-forskere ændre på, og det kan skabe drastiske ændringer for hele planeten.

Solvinde har dræbt Mars

Atmosfæren på Mars har en tykkelse på 0,6% af atmosfæren på Jorden. Det skyldes, at planeten ikke har et magnetfelt, som skærmer den mod solstorme.

Gennem årene har solvinde blæst Mars’ atmosfære ud i rummet, og det er den største grund til, at planeten ikke er beboelig i dag.

Inden 2050 håber NASA-forskerne at have teknologien til at skabe et magnetskjold, som skal svæve mellem Mars og Solen, og beskytte planeten fra solstorme.

Mars magnetfelt

Magnetskjoldet, den hvide plet, skal beskytte Mars mod solvinde.

Oceaner om 100 år

Magnetfeltet gør atmosfæren tykkere, og det højere tryk gør planeten 4°C varmere. Det får den frosne kuldioxid på planeten til at smelte.

Drivhusgassen lægger sig om planeten og skaber en global opvarmning, som hæver temperaturen så meget, at vand-isen på polerne smelter.

Resultatet er flydende have på Mars' overflade, som afgiver ilt til atmosfæren. Og dermed kan planeten blive beboelig. Ifølge en simulation vil ændringerne ske på under 100 år.

Forskerne erkender, at der stadig er store usikkerheder forbundet med projektet, som blev fremlagt på NASAs Planetary Science Vision 2050 Workshop.