NASA/JPL-Caltech

LIFT-OFF-GUIDE: 5 kanaler hvor du kan se NASAs Mars-opsendelse

NASAs store mission Mars 2020 letter i dag med roveren Perseverance og minihelikopteren Ingenuity. Nedtællingen og opsendelsen kan du fx se i selskab med NASA, en humoristisk rumentusiast eller nogle hardcore nørder. Vi guider til fem af de bedste kanaler, der viser opsendelsen.

En Atlas V-raket står klar på affyringsrampen i Cape Canaveral, Florida, USA. I næsen sidder roveren Perseverance, der skal til Mars, bl.a. for at bore efter livstegn. Raketten skal efter planen lette torsdag fra kl. 13.50 dansk tid.

Med på missionen er også minihelikopteren Ingenuity, der som det første fartøj nogensinde skal flyve i den tynde atmosfære på Mars. Missionen er den største NASA-mission til Mars, siden roveren Curiosity blev sendt af sted i 2011. Opmærksomheden er da også stor over hele verden, og rumnørder overalt har forberedt sig.

Derfor kan du også se lift-off direkte mange forskellige steder. Herunder har vi samlet fem af de bedste online-kanaler, der viser opsendelser.

Den officielle

NASA Live
Det amerikanske rumagentur sender interviews, baggrundsmagasiner – og selvfølgelig opsendelser – 24 timer i døgnet. Opsendelsen af Mars2020-missionen bliver selvfølgelig dækket – med 50 minutters optakt, fra kl. 13.00 til lift-off kl. 13.50 dansk tid. NASA Live er poleret, flot – og til tider rutinepræget. Det er lidt som at se live-dækning af sportsbegivenheder på statsligt tv.
NASA streamer – ud over YouTube – på et utal af platforme, bl.a. Facebook, Twitch, Twitter og NASA-app'en.

Den nørdede

NASASpaceFlight.com
Denne nyhedsside med fokus på rumfart og raketingeniørkunst blev født i 2005 i samarbejde med eksperter fra den amerikanske rumfartsbranche. Vil du helt tæt på kilderne og læse interne NASA-memoer, diskussioner mellem ingeniører fra forskellige firmaer og mere af den slags, så skal du forbi NasaSpaceFlight. Entusiasmen får ofte lov at skinne igennem med en blanding af ingeniørviden og begestrede udråb, når de dækker opsendelser.

Live-stream af Mars 2020-opsendelsen forventes at gå i gang kort før planlagt lift-off kl. 13.50.

Den sjove

Everyday Astronaut
Tim Dodd købte engang en brugt, russisk rumdragt som en joke. Nu er joken blevet til hans levevej. YouTube-kanalen, hvor Dodd på pædagogisk vis formidler nørdet rumfartsteknologi, har i dag over 700.000 abonnenter. Indholdet er både humoristisk og seriøst, meget velproduceret – og bygger ofte på insider-kilder fra fx NASA og SpaceX.

Live-stream af Mars 2020-opsendelsen forventes at gå i gang kort før planlagt lift-off kl. 13.50.

Den samlende

SPACE (Official)
SPACE har ikke egenproduceret indhold eller genkendelige værter. Kanalen er i stedet et samlingspunkt for de største og mest bemærkelsesværdige begivenheder i rumfartens verden. Live-streams af opsendelser fra hele verden, et løbende opdateret overblik over opsendelsestider, videoer fra rumvandringer på Den Internationale Rumstation og meget mere. Som regel er kommentarsporet og chatten livlig og interessant at følge.

Den hjemmelavede

Space News Pod
Will Waldens videoer og podcasts er umiddelbare og følger ikke nødvendigvis et planlagt manuskript hele vejen. Med Space News Pod kommer du ofte et spadestik dybere, end almindelige nyhedskanaler giver sig tid til, men samtidig er Walden upoleret og deltager som regel i live-chatten, der kører sammen med hans udsendelser.

Live-stream af Mars 2020-opsendelsen forventes at gå i gang kort før planlagt lift-off kl. 13.50.

Følg med i Mars-snakken på nettet

Som regel myldrer nye samtaler, Facebook-tråde og Twitter-strømme frem over hele verden, når store missioner letter fra Jorden.

Det må vi også forvente denne gang, hvor NASA selv opfordrer folk til at bruge og følge hashtagget #CountdownToMars op til opsendelsen – andre populære hashtags forventes at være #Mars2020 og #Perseverance, den nye rovers navn.

NASA har også givet roveren sin egen Twitter-profil, hvor tweets er skrevet, som om roveren selv formulerede sig. Se profilen her.

For en mere raketnørdet strøm af tweets kan du fx tjekke Twitter-profilen fra United Launch Alliance, som har bygget raketten Atlas V, der sender Mars2020-missionen af sted.