NASA/JPL-CALTECH
Perseverance Marsissa

Perseverance har indsamlet sin første prøve på Mars

For første gang er det lykkes Mars-roveren Perseverance at indsamle en geologisk prøve og forsegle den i en lille cylinder.

Efter godt et halvt år på vores røde naboplanet, er det lykkedes Mars-roveren Perseverance at tage en prøve fra planetens overflade og forsegle den i den lille titanium-cylinder.

Prøven er boret ud af en sten og er den første af en lang række, som roveren skal samle på sin færd over Mars’ overflade. Først om måske 10 år skal titaium-cylindrene indsamles og hentes hjem til jorden på en endnu ikke præcist planlagt mission.

Da Mars-roveren have indsamlet stenprøven, kunne et kamera om bord bekræfte, at der rent faktisk var noget i den seks cm lange titanium-cylinder, hvorefter cylinderen blev forseglet og deponeret til senere afhentning.

Perseverance, prøve, cylinder

Et kamera om bord bekræftede, at der rent faktisk var materiale i cylinderen, før den blev forseglet.

© NASA/JPL-Caltech/ASU

Ved den første prøveindsamling afslørede kameratjekket, at cylinderen var tom, og noget var gået galt i processen, men denne gang er opgaven altså lykkedes, og nu har Perseverance 41 titanium-cylindre tilbage.

Indsamlingen af prøver og den senere analyse af Mars-materialet er en vigtig del af Perseverance-roverens mission, og vil give forskere et helt nyt indblik i Mars’ geologi og historie.