Putin points

Russerne vil vinde kapløbet til Mars med fissions-raket

I et forsøg på at vinde kapløbet om at komme først til Mars har russerne genoplivet fortidens atomdrevne rumraket og bedyrer, at de kan nå Den Røde Planet på halvanden måned - hvis de kan finde rublerne.

21. marts 2016 af Jakob Priess

Der er mange om buddet i kapløbet om at nå først til Mars - fra NASA til diverse rigmænds projekter.

Og nu har endnu en aktør meldt sin ankomst, for Rusland er 5 år inde i en plan, der i 2025 skal sende mennesker til Mars og hjem igen i en raket drevet af kernekraft.

Til Mars og hjem igen

Det store problem for NASA er, at det er muligt at sende en traditionelt drevet raket med mandskab til Mars på 18 måneder men ikke muligt at medbringe brændstof nok til hjemrejsen.

Dét Robinson Crusoe scenarie løser russernes fissions-motor, hvis de vel at mærke kan finde midlerne til at bygge en egnet raket rundt om motoren.

"En nuklear fremdrift-løsning kan være meget tæt på og ikke særlig kompliceret at konstruere, men den virkeligt dyre udfordring ligger i at designe et rumskib omkring motoren," siger Nikolai Sokov fra James Martin Center for Nonproliferation Studies i amerikanske Monterey.

PR skal redde Mars-budgettet

Rosatom, det russiske nationale atomkraftselskab, har et budget for Mars-programmet på 15 milliarder rubler, hvilket svarer til 700 millioner dollar.

Men hverken Rosatom eller den russiske stat vader i frie midler, der kan brændes af på at nå Mars, og netop lavvandet i kassen kan have fremprovokeret russernes offentliggørelse:

"At annoncere programmet offentligt kan have en række formål - herunder at skaffe finansiering og opbygge øget bevågenhed, som så kan skabe interesse fra politikere og investorer," siger Nikolai Sokov.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.