Shutterstock
Mars

Mars får besøg: Se den røde planet funkle på aftenhimlen

STJERNEGUIDE: Den 26. november sætter NASA’s InSight Lander sine metalfødder i Mars’ rødbrune støv. Og du har en enestående mulighed for at se den røde planet med det blotte øje, netop som den jordiske gæst lander.

Marsbesøg

Fartøjet rammer Mars’ atmosfære med 22.700 km/t den 26. november kl. 21.

Seks minutter senere sætter NASA’s InSight Lander sine fødder sikkert i støvet på sletten Elysium Planitia og slukker landingsmotorerne.

Netop i dette øjeblik kan du se den røde planet – med sletten til højre nær ækvator – stå klart frem på himlen i sydvestlig retning.

InSight lander på en planet dækket af det det pulveriserede klippemateriale regolit. Støvet indeholder store mængder jernoxid, og det er jernet, der giver Mars det rødlige skær, du kan observere på nattehimlen.

© NASA

InSight Lander er det første fartøj til at lande på Mars i over seks år, og dens mission er klar: Afslør planetens dybeste hemmeligheder.

Et medbragt seismometer skal tage pulsen på Mars’ undergrund ved at registrere seismiske bølger, der kan skyldes tektonisk aktivitet, marsskælv, meteoritnedslag eller flydende magma dybt nede i planeten.

Samtidig vil InSight sende en varmemåler fem meter ned i jorden – langt dybere, end tidligere fartøjer har gjort – for at undersøge varmestrømning i undergrunden.

Målingerne skal kaste lys over, hvordan planeten er dannet, og om Mars og Jorden er lavet af det samme stof.

InSights mission varer i første omgang indtil den 23. november 2020 – en dag, hvor du igen kan finde den røde planet højt på himlen.

© Shutterstock

NASA’s rumfartøj har rejst i syv måneder

Stjerneguide

Se mod sydvest klokken 21, hvor Mars lyser op midt i stjernebilledet Vandmanden.

© Stellarium.app

SÅDAN GØR DU

Find Mars på aftenhimlen netop som NASAs rumfartøj lander.

HVOR OG HVORNÅR?

InSight lander på Mars den 26. november kl. 21, og du finder den røde planet mod sydvest, cirka 10-15 grader over horisonten. Se mod centrum af stjernebilledet Vandmanden (Aquarius).

SYNLIGHED?

Du kan se den røde planet tydeligt med det blotte øje, og du ser den endnu bedre med en håndkikkert. Med et teleskop med stor forstørrelse kan du opleve Mars’ landskab og polare iskappe.

FOTOMULIGHED?

For at tage billeder kan du opstille kameraet på et stativ. Hvis du ikke stiller helt skarpt, vil Mars se større og rødere ud. Begynd fx med en eksponering på 10-30 sekunder og prøv dig frem.