NASA
Mercury NASA

Merkur titter frem fra sit skjul

Solens skarpe lys gør det svært at se Merkur. Men netop nu er forholdene optimale, hvis du vil se den.

Om Merkur

Merkur er Solsystemets mindste planet, og samtidig er ingen andre lige så tæt på Solen som miniputten.

De to faktorer gør planeten utroligt svær at observere.

Den befinder sig ofte bag Solen, så den ikke er synlig fra Jorden, og når den er foran Solen, forsvinder planeten i stjernens kraftige lys.

Merkur er tydeligst lige nu

Det bedste tidspunkt at observere den lille klippeplanet på er derfor, når den befinder sig længst væk fra Solen set fra Jordens perspektiv.

Fænomenet bliver kaldt for maximal elongation, og planeten vil være synlig enten kort før solopgang eller lige efter solnedgang, afhængigt af hvilken side af Solen den befinder sig på

Stjernehimlen i januar - Merkur er synlig

Når Merkur er længst fra Solen set fra Jorden, er planeten mest synlig.

© NASA

Flere Merkur-muligheder senere på året

Merkur er 88 dage om at gennemføre en tur rundt om Solen. Det betyder, at der er mulighed for at opleve planeten stå i elongation flere gange årligt.

Merkur og Venus er de eneste planeter, der observeres bedst under elongationer. Det skyldes, at de er tættere på Solen, end Jorden er.

Guide til Merkur

©

Sådan gør du

Hvor og hvornår

Du kan se Merkur i skumringen lige efter solnedgang i den sidste uge af januar. Efter knap en time forsvinder den bag horisonten.

Merkur er så langt væk fra Solen, set fra Jorden, som den kan komme. Den er dog stadig tæt på og vil derfor dukke op samme sted som Solen – lavt over horisonten i vestlig retning.

Synlighed

Merkur lyser meget klart – selv gennem skumringslyset. Gennem en håndkikkert kan du se, at planeten har faser ligesom Månen. Fasen vil nu være halv – dvs. du ser halvdelen af Merkurs dagside og halvdelen af natsiden.