Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Meteor

Hvad er en meteor

Meteorer oplyser himlen

Meteor, meteorit, komet og asteroide er ord der bruges i flæng. Men hvornår er der tale om hvilke fænomen på nattehimlen? Få svaret her, hvor Illustreret Videnskab også gør dig klogere på, hvad meteorregn er og om en meteor kan ramme Jorden. Her er også guides til, hvornår du kan opleve de fantastiske fænomener på nattehimlen.

Hvad er en meteor?
© Shutterstock

Hvad er en meteor?

Meteorer, også kaldet stjerneskud, udløses af et objekt - en sten eller støvkorn - som trænger ind i Jordens atmosfære. Det er altså et lysfænomen på himlen, som kan se ud på mange forskellige måder alt efter størrelse og hastighed.

Når det udefrakommende objekt får kontakt med luften i atmosfæren, bliver bevægelsen bremset af gnidningsmodstanden. Herved bliver energien omsat til varme, som får objektet til at fordampe. Både varmen og det fordampede stof efterlader spor langs dens bane.

Hvis en meteor rammer Jorden, kaldes det en meteorit.Altså er en meteorit rester af himmellegemer, fx. en meteorsten, som har overlevet turen igennem Jordens atmosfære uden at brænde op.

Meteor regn - Meteor shower

Meteorregn

På en stjerneklar nat kan man se adskillige meteorer, som stryger hen over himlen. I løbet af året er der specielle perioder, hvor meteorer optræder særligt hyppigt. Det kaldes en meteorsværm eller meteorregn, og opstår, når Jorden passerer gennem en komets eller asteroides bane. Kometer består af is, støv og småsten, Når de bevæger sig rundt i rummet, efterlader de et spor af materiale efter sig. Dette rammer Jordens atmosfære og ses som meteorer.

Stjerneskud
© Creative Commons

Nattehimlens ordbog

  • Meteor: Objekt, der trænger ind i Jordens atmosfære. Typisk småsten eller støv fra asteroider eller kometer.
  • Meteorit: De forbrændte rester af en meteor, som falder på Jordens overflade. Kun meget store meteorer brænder ikke fuldstændigt op i atmosfæren.
  • Asteroide: En miniplanet, der typisk består af klippe og jern. De fleste asteroider kredser i stabile baner i et bælte mellem Mars og Jupiter.
  • Komet: Himmellegeme, der især består af is og støv. Bevæger sig hurtigere og i længere baner end asteroider.

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul