Meteor

Hvad er en meteor

Meteorer oplyser himlen

Meteor, meteorit, komet og asteroide er ord der bruges i flæng. Men hvornår er der tale om hvilke fænomen på nattehimlen? Få svaret her, hvor Illustreret Videnskab også gør dig klogere på, hvad meteorregn er og om en meteor kan ramme Jorden. Her er også guides til, hvornår du kan opleve de fantastiske fænomener på nattehimlen.

Hvad er en meteor?

Meteorer, også kaldet stjerneskud, udløses af et objekt - en sten eller støvkorn - som trænger ind i Jordens atmosfære. Det er altså et lysfænomen på himlen, som kan se ud på mange forskellige måder alt efter størrelse og hastighed.

Når det udefrakommende objekt får kontakt med luften i atmosfæren, bliver bevægelsen bremset af gnidningsmodstanden. Herved bliver energien omsat til varme, som får objektet til at fordampe. Både varmen og det fordampede stof efterlader spor langs dens bane.

Hvis en meteor rammer Jorden, kaldes det en meteorit.Altså er en meteorit rester af himmellegemer, fx. en meteorsten, som har overlevet turen igennem Jordens atmosfære uden at brænde op.

Hvad er en meteor?

© Shutterstock
Meteor regn - Meteor shower

Meteorregn

På en stjerneklar nat kan man se adskillige meteorer, som stryger hen over himlen. I løbet af året er der specielle perioder, hvor meteorer optræder særligt hyppigt. Det kaldes en meteorsværm eller meteorregn, og opstår, når Jorden passerer gennem en komets eller asteroides bane. Kometer består af is, støv og småsten, Når de bevæger sig rundt i rummet, efterlader de et spor af materiale efter sig. Dette rammer Jordens atmosfære og ses som meteorer.

Nattehimlens ordbog

  • Meteor: Objekt, der trænger ind i Jordens atmosfære. Typisk småsten eller støv fra asteroider eller kometer.
  • Meteorit: De forbrændte rester af en meteor, som falder på Jordens overflade. Kun meget store meteorer brænder ikke fuldstændigt op i atmosfæren.
  • Asteroide: En miniplanet, der typisk består af klippe og jern. De fleste asteroider kredser i stabile baner i et bælte mellem Mars og Jupiter.
  • Komet: Himmellegeme, der især består af is og støv. Bevæger sig hurtigere og i længere baner end asteroider.
Stjerneskud

© Creative Commons
Side 1 / 3