Hvad er risikoen for at blive ramt af en asteroide?

Asteroider farer indimellem forbi Jorden. Nogle af dem endda forholdsvist tæt på. Men hvor stor er risikoen egentlig for, at Jorden bliver ramt af en?

Asteroide impact

Tusindvis af asteroider har baner, der indimellem bringer dem forholdsvis tæt på Jorden. Ca. en gang om året kommer en asteroide på størrelse med en bil tæt på Jorden. Resultatet er en meteor, der farer gennem luften, mens den brænder op.

19 m stor asteroide over Rusland

En endnu større asteroide kan gå i stykker, når den rammer atmosfæren, så det kun er mindre dele af den, der når helt ned til Jordens overflade. Det skete ved byen Tjeljabinsk i Rusland den 15. februar 2013, hvor en 19 m stor asteroide med en vægt på omkring 12.000 tons eksploderede 23 km over byen.

Astronomer har beregnet, at der inden for en periode på 20 år er 13 procents risiko for, at Jorden bliver ramt af en asteroide på størrelse med Tjeljabinsk-meteoren eller endnu større.

1448 store asteroider pr. 1. januar 2014

Myndighederne bruger mange kræfter på at spotte de potentielt farlige asteroider, der har en diameter på over 150 m og kommer tættere på Jorden end 7.500.000 km. Pr. 1. januar 2014 har NASA registreret 1448 af disse asteroider.

De fem farligste asteroider

Astronomerne tager udgangspunkt i størrelsen og risikoen for nedslag, når de skal beregne farligheden af asteroider, der kommer i nærheden af Jorden.