Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Asteroide impact
Universet - Meteor

Hvad er risikoen for at blive ramt af en asteroide?

Asteroider farer indimellem forbi Jorden. Nogle af dem endda forholdsvist tæt på. Men hvor stor er risikoen egentlig for, at Jorden bliver ramt af en?

Tusindvis af asteroider har baner, der indimellem bringer dem forholdsvis tæt på Jorden. Ca. en gang om året kommer en asteroide på størrelse med en bil tæt på Jorden. Resultatet er en meteor, der farer gennem luften, mens den brænder op.

19 m stor asteroide over Rusland

En endnu større asteroide kan gå i stykker, når den rammer atmosfæren, så det kun er mindre dele af den, der når helt ned til Jordens overflade. Det skete ved byen Tjeljabinsk i Rusland den 15. februar 2013, hvor en 19 m stor asteroide med en vægt på omkring 12.000 tons eksploderede 23 km over byen.

Astronomer har beregnet, at der inden for en periode på 20 år er 13 procents risiko for, at Jorden bliver ramt af en asteroide på størrelse med Tjeljabinsk-meteoren eller endnu større.

1448 store asteroider pr. 1. januar 2014

Myndighederne bruger mange kræfter på at spotte de potentielt farlige asteroider, der har en diameter på over 150 m og kommer tættere på Jorden end 7.500.000 km. Pr. 1. januar 2014 har NASA registreret 1448 af disse asteroider.

De fem farligste asteroider

Astronomerne tager udgangspunkt i størrelsen og risikoen for nedslag, når de skal beregne farligheden af asteroider, der kommer i nærheden af Jorden.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul