Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Geminiderne

Geminiderne bader himlen i stjerneskud

STJERNEGUIDE: Et virvar af stjerneskud får himlen til at funkle den 13. december, når årets kraftigste meteorregn, Geminiderne, for alvor rammer Jordens atmosfære.

Shutterstock

Om Geminiderne

Når meteorbygen Geminiderne rammer decembernatten, lyser op mod 150 stjerneskud i timen himlen op.

Geminiderne ligner ikke de andre meteorbyger, som normalt skyldes støv fra kometer.

I stedet stammer Geminiderne fra asteroiden 3200 Phaethon.

VIDEO: I 2015 funklede Geminiderne på den spanske nattehimmel.

Jupiter skaber stjerneregn

Geminiderne er meget ulig de andre meteorbyger, der rammer os. For hvert år bliver Geminiderne kraftigere.

Meteorer skyldes som regel støv fra komethaler, men Geminiderne stammer fra en asteroide, som ikke har en lang hale af støv og is efter sig.

Forskerne ved ikke, hvorfor asteroiden 3200 Phaeton danner stjerneskud, men der spekuleres i, at asteroiden kommer så tæt på Solen i sin bane, at den tørrer ud, krakelerer og afgiver støvpartikler.

Partiklerne bliver siden trukket ind i Jordens bane af Jupiters enorme tyngdekraft, og år for år kommer flere partikler til, hvilket giver flere stjerneskud.

Guide til Geminiderne

© Stellarium

  • HVOR OG HVORNÅR?

    Geminidernes aktivitet topper om eftermiddagen den 13. december, så de kan ses, når mørket falder på. Udspringspunktet (i sigtekornet) er først lavt i øst, men de bevæger sig mod syd og højere op på himlen.

    Du kan opleve de mange og flotte stjerneskud overalt på himlen. Stjerneskud i udspringspunktet vil blot blusse op og falme igen, mens de øvrige bevæger sig i alle retninger.

  • SYNLIGHED?

    Brug et kamera med stativ og timerudløser, og sæt det til at tage så mange billeder, som batteriet og ram-kortet tillader. På billederne vil Geminiderne fremstå som lysende streger.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul