Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Flere bilkameraer fangede meteoren på film.

© Youtube.com
Universet - Meteor

Eksploderende meteor kunne måles på Richterskalaen

I sidste uge satte en meteor himlen i brand over den amerikanske stat Michigan. Den efterfølgende trykbølge var så kraftig, at den svarede til et mindre jordskælv.

Et kraftigt lysglimt skærer sig vej gennem himlen. Tre minutter senere kommer det voldsomme brag som skaber en trykbølge, der er så kraftig, at den har samme effekt som et jordskælv, der måler 2,0 på Richterskalaen.

Borgerne i den amerikanske delstat Michigan var vidner til et sjældent fænomen tirsdag den 16. januar i de sene aftentimer.

En såkaldt bolide – en eksploderende meteor – tordnede over den nordamerikanske stat.

Den største fare er trykbølgen

Bolider er stærkt lysende meteorer, som trækker en stribe af ild efter sig på himlen. Langt de fleste eksploderer i atmosfæren, og fragmenterne brænder op, inden de når Jorden.

Den største fare er derfor trykbølgen – ikke nedfaldende rumsten.

Ud fra lysstyrken og trykbølgen anslår forskere at meteoren over Michigan var omkring to meter i diameter, og at den havde en fart på 45.000 km/t, da den eksploderede.

Det skete så langt oppe i atmosfæren, at det tog braget og trykbølgen tre minutter at nå ned til Jorden, hvor seismisk udstyr opfangede dem.

Russisk bolide målte 4,2 Richter

Boliden over Michigan er i den mindre ende af skalaen. I 2013 eksploderede en anden bolide over den russiske by Tjeljabinsk.

Lyset fra denne bolide var ca. 30 gange kraftigere end Solens, eksplosionen svarede til 30 Hiroshima-bomber, og trykbølgen blev målt til 4,2 på Richterskalaen.

I Rusland forårsagede meteoren skade på 1159 personer og over 3000 bygninger. I Michigan har befolkningen været mere heldig – her er der ingen meldinger om tilskadekomne.

Læs også:

Meteor

Gigantisk meteor udryddede folkeslag

10 minutter
Meteor

Hvor forsvinder meteorerne hen?

3 minutter
Meteor

Video: Meteorer eksploderer over Kina!

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul