Shutterstock
Stjernefall fra Geminiderne

Geminiderne 2023 - Oplev årets største meteorregn

Natten mellem den 13. og 14. december 2023 kan du opleve stjerneskud overalt på himlen, når vi passerer årets kraftigste meteorregn, Geminiderne.

Geminiderne 2023

Når meteorbygen Geminiderne rammer decembernatten, lyser op mod 160 stjerneskud i timen himlen op. Geminiderne ligner ikke de andre meteorbyger, som normalt skyldes støv fra kometer. I stedet stammer Geminiderne fra asteroiden 3200 Phaethon.

Modsat kometer, der primært består af is og støv, har asteroider ikke en lang hale, og astronomerne ved ikke, hvorfor 3200 Phaethon kaster støv af sig, eller hvorfor meteorbygen bliver kraftigere hvert år.

3200 Phaethon - Asteroide

Hvis 3200 Phaethon opvarmes af Solen, kan det være årsagen til, at den afgiver støvpartikler.

© NASA/JPL-Caltech/IPAC

Deres teori er, at asteroiden kommer så tæt på Solen i sin bane, at den tørrer ud, krakelerer og afgiver støvpartikler. Partiklerne bliver siden trukket ind i Jordens bane af Jupiters stærke tyngdekraft, og år for år kommer der flere partikler til, hvilket giver flere stjerneskud på nattehimlen.

Stjernebilledet Tvillingerne

Geminiderne udspringer fra stjernebilledet Tvillingerne.

© Shutterstock

Hvornår er Geminiderne synlige i Danmark?

Geminderne kan ses fra den 4. december til den 17. december 2023.

Den kraftige meteorregn aktivitet topper om natten mellem den 13. og den 14. december 2023.

Månelys påvirker Geminiderne

For at Geminiderne fremstår kraftigst, skal Månen lyse svagt, da det ellers kan være svært at få øje på de mange, lysende stjerneskud.

Når Geminderne rammer i år, er Månen næsten ny, dvs. dens lys er meget svagt, hvilket er helt optimalt. Hvis vejret er klart, bør du kunne se masser af stjerneskud – især hvis du tager ud af byen.

Det bedste sted, du kan observere de mange stjerneskud fra, er på landet - langt fra byens lysforurening.

VIDEO: Se Geminiderne skyde over himlen

Optagelserne er fra Topaz Lake på grænsen mellem Californien og Nevada.

Sådan ser du Geminderne i 2023

Illustreret Videnskab guider dig til, hvordan du bedst og oplever meteorsværmen Geminderne i Danmark.

  • Hvornår: Geminidernes aktivitet topper om natten mellem den 13. og den 14. december. Klokken 2 er det bedste tidspunkt. Udspringspunktet er ca. 65 grader over horisonten mod syd.
  • Hvor: Du kan opleve de mange og flotte stjerneskud overalt på himlen. Stjerneskud i udspringspunktet vil blot blusse op og falme igen, mens de øvrige bevæger sig i alle retninger.
  • Fotografering: Brug et kamera med stativ og timerudløser, og sæt det til at tage så mange billeder, som batteriet og ram-kortet tillader. På billederne vil Geminiderne fremstå som lysende streger.

Flere muligheder for meteorregn i 2023

Selvom Geminderne kan opleves i december, er det ikke den sidste meteorregn i 2023.

Den 17. december til den 26. december kan du opleve meteorsværmen Ursiderne.

Ursiderne er en noget mindre meteorregn sammenlignet med Geminderne. Men den kan stadig kaste 10 stjerneskud af sig i timen og gøre julen en smule mere magisk.

Elsker du stjerneskud? Så brug vores stjerneskud-kalender og læs alt om årets meteorregn.