Glæd dig: Maj-himlen byder på et astronomisk festfyrværkeri

Selvom vi bevæger os mod lysere tider, har du stadig masser af oplevelser tilgode på nattehimlen. Særligt i maj måned, hvor du kan glæde dig til et væld af funklende stjerneskud og synlige planeter.

Pak rygdækken, og hæld den varme kakao i termokanden. Der venter masser af spektakulære oplevelser på maj-himlen, hvis du væbner dig med tålmodighed.

© Shutterstock

Fuglene kvidrer, bladene springer ud og buksebenene bliver kortere.

Foråret er i fuld gang, og selvom teleskoper og stjernekiggeri måske ikke er det første, du tænker på, er der god grund til at vende blikket opad.

Maj måned byder nemlig på et astronomisk tag-selv-bord, du ikke må snyde dig selv for.

Lyse nætter sætter ind

Først og fremmest kan du glæde dig til, at fænomenet ’lyse nætter’ sætter ind i starten af måneden og strækker sig helt til midten af august.

Fænomenet forekommer, når Solen ikke dykker mere end 18 grader under horisonten ved midnat.

Det betyder, at dens stråler stadig efterlader et genskær på nattehimlen og skaber det, vi kender som tusmørke, eller lyse nætter.

Vi skelner mellem tre forskellige typer:

  • Borgerligt tusmørke:

Solens centrum er mindre end seks grader under horisonten. Både horisontlinjen og genstande på Jorden kan ses tydeligt, og udendørsaktiviteter kan foregå uden kunstigt lys.

  • Nautisk tusmørke:

Solens centrum er mindre end 12 grader under horisonten, og du kan se omridset af genstande på Jorden, mens horisonten er vanskeligere at finde.

  • Astronomisk tusmørke:

Solens centrum er mindre end 18 grader under horisonten. Selvom Solens stråler skaber genskær på himlen, vil det stadig virke mørkt for det menneskelige øje.

Spot planeterne

Også flere af planeterne hilser foråret velkommen. Vores røde naboplanet, Mars, har været synlig i et par måneder og fortsætter lidt endnu.

Du har størst chance for at spotte den, hvis du kigger mod vest i stjernebilledet Tyren inden solopgang.

Mars får selskab af den største planet i vores Solsystem, Jupiter, der er en del lettere at finde på nattehimlen. Her skal du vende blikket mod syd og stjernebilledet Jomfruen for størst planetchance.

Også Saturn og Venus tager en svingom på stjernetæppet – her skal du lade øjnene vandre mod henholdsvis Skytten og Fiskene.

Meteorsværm starter regn af stjerneskud

Sidst, men ikke mindst, gæster endnu en meteorsværm vores breddegrader.

Det drejer sig om den relativt ukendte Eta-Aquariderne, der strækker sig fra 21. april til 12. maj med maksimum omkring den 5. maj.

Ligesom Orioniderne i oktober måned skyldes Eta-Aquariderne kometen Halley, der kaster kaskader af småsten og støv efter sig, når den buldrer gennem universet.

Resterne brænder op og efterlader en række funklende stjerneskud til vores fornøjelse.

Meteorsværmen har sit udspring omkring stjernebilledet Vandmanden, der desværre ikke kommer særlig højt op over horisonten. Det betyder også, at vi på vores del af kloden ikke skal forvente med mere end 10 stjerneskud i timen ved maksimum.

Men de bedste vilkår får du, hvis du retter blikket mod øst inden solopgang. For mere præcise retningsangivelser for din by aktuelle lokation - læs her.