Himlen fyldes med stjerneskud i weekenden

En fjern komet er årsag til tusindvis af stjerneskud, når rester fra dens rute i det indre solsystem i weekenden brænder op i atmosfæren.

Meteorsværm

Tusindvis af stjerneskud vil lyse himlen op i weekenden, når Perseiderne kommer forbi jorden

© Shutterstock

Tag kæresten i hånden, læg jer sammen under åben himmel og skyd et par ønsker af.

Årets største meteorsværm, Perseiderne, maler himlen stribet i weekenden.

100 stjerneskud i timen

Sidste år kunne man observere mere end 150 stjerneskud i timen, da sværmen nåede sit højdepunkt. Selvom en trekvartfuld måne i år stjæler noget af glansen, gør de mange særligt kraftige stjerneskud også kaldet ildkugler, som kendetegner Perseiderne, at sværmen alligevel bliver tydelig på stjernehimlen.

Natten mellem fredag og lørdag

Det vil være muligt at se stjerneskud hele weekenden, men natten mellem den 11. og 12. august vil showet nå sit højdepunkt med op mod 100 stjerneskud i timen.

Meteorerne udspringer fra stjernebilledet Perseus – hvorfra navnet Perseiderne kommer. Perseus kommer frem i nord efter solnedgang og bevæger sig mod øst, så hvis man vil have mest muligt med, skal man holde blikket rettet mod den nordøstlige stjernehimmel.

En sjælden gæst

Meteorsværmen er rester fra kometen 109P/Swift-Tuttle, som passerer det indre solsystem hver 133. år.

Sidste gang den passerede var i 1992, og var du ikke vågen nok til at se mod himlen dengang, skal du ikke regne med at se kometen, da den først vender tilbage i 2126.

Selvom kometen er langt væk nu, har den efterladt en strøm af støv og småsten, og når disse rester møder Jordens atmosfære med 59 kilometer i sekundet - mere end 200.000 km/t, brænder de op og skaber det spektakulære lysshow.