Ildkugler forekommer et sted på Jorden en gang eller to i døgnet og skyldes meteorer, som mindst er på størrelse med en knytnæve og lyser stærkere end fuldmånen i op til 10 sekunder.
Langt hyppigere er stjerneskud, som rammer Jorden flere hundrede gange i døgnet.
Partikler helt ned til størrelsen af et sandkorn kan skabe stjerneskud, som hurtigt brænder op og blot trækker en lysende stribe højt oppe på himlen. De er særligt hyppige i forbindelse med årlige meteorsværme som Leoniderne og Perseiderne.
Rigtige ildkugler skal indberettes
Senest et virkelig stort meteor gennembrød atmosfæren var den 15. februar 2013. Her eksploderede en ca. 12 ton tung stenklump over den russiske by Tjeljabinsk. Næsten 1500 personer kom til skade, bl.a. fordi trykbølgen smadrede byens vinduer.
Ser du en ildkugle, kan du indberette den på www.fireball.imo.net. Her registrerer American Meteor Society alle rapporter om ildkugler, så retning og varighed kan samles i en model og give et sandsynligt nedslagssted for meteoritten.
Har du selv et naturvidenskabeligt spørgsmål eller et billede, du savner svar på, så send det via www.illvid.dk/sporgos.