Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Julehimlen pynter sig med stjerneskud

STJERNEGUIDE: Årets sidste meteorsværm regner nedover os i juledagene. Tag tæpper og termokander med ud i natten, og oplev Ursiderne.

Alan Chen/Unsplash

OM JULENS STJERNEREGN

Hvis du endnu ikke har øjnet et stjerneskud i år, har du din sidste chance nu!

Ursiderne besøger os i dagene omkring d. 17.-26. december med adskillige stjerneskud i timen.

Hvis du tager et tæppe under armen og bevæger dig ud natten mellem den 21. og 22. december, hvor meteorsværmen topper, har du en chancen for at suge de sidste stjerneglimt i 2020 til dig.

Da Månen i år er næsten er fuld samtidig med meteorsværmens glimmerregn, vil nogle af de svagere stjerneskud drukne i det stærke månelys, men der er stadig mulighed for at opleve de mere lysstærke af slagsen.

Kometstøv brænder op i Jordens atmosfære

Ifølge astronomerne kan vi regne med ca. 10 stjerneskud i timen, når meteorregnen topper.

Ursiderne kommer fra kometen 8P/ Tuttle, hvis omløb om Solen tager 14 år. Stjerneskudene glimter på himlen, fordi Jorden passerer de støvrester, kometen efterlader langs sin bane.

Du kan se stjerneskuddenes bane i Solsystemet her.

Julestjerneskud funkler flottest i det fri

Vil du have bedst mulig chance for at se stjerneskuddene, skal du droppe kikkerten og finde et sted med bredt udsyn så langt væk fra gadelamper og lyskilder som muligt.

Dine chancer er bedst, hvis du giver dine øjne 20-30 minutter til at tilpasse sig mørket, så du kan få øje på de glimtende kometrester på nattehimlen.

STJERNEGUIDE

SÅDAN GØR DU:

  • HVOR OG HVORNÅR?

    Meteorsværmen kan opleves mellem den 17. og den 26. december, men når sit maksimum natten mellem den 21. og 22. Kig efter Lille Bjørn, der ses i stik nord og ca. 40 grader over horisonten klokken ni om aftenen den 21. december.

  • SYNLIGHED?

    Ursiderne leverer stjerneskud med forholdsvis korte haler, da de gennembryder Jordens atmosfære relativt langsomt for en meteorsværm (115.000 km/t). Derfor når meteorerne ikke så langt på himlen, inden de brænder ud, og du skal være opmærksom for at fange deres sidste glimt.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul