Leoniderne byder på kosmisk stjerneshow

Jorden brager lige nu gennem meteorsværmen Leoniderne, og det betyder stjerneskud i lange baner til de nattefriske. Meteorsværmen topper i år natten til d. 17. november, og du kan glæde dig til 15-20 stjerneskud i timen på en klar nattehimmel.

Om Leoniderne

Stjernehimlen lyser i disse nætter op af meteorsværmen Leoniderne, der er rester af kometen Temple-Tuttle.

På vej rundt om Solen fører Jordens kredsløb os direkte gennem et tæt tæppe af støv og stenrester fra kometen, og det giver os op til 15 flotte stjerneskud i timen med natten til tirsdag d. 17. november som det absolutte højdepunkt.

Du skal finde Løven

For at få den største oplevelse ud af Leoniderne, skal du finde stjernebilledet Løven, for det er her, de fleste stjerneskud vil have deres udspring. Deraf navnet.

Men pas på ikke at fokusere hele din opmærksomhed mod ét sted på himlen.

Leoniderne giver flotte lange haler, og derfor er det bedste råd at lade blikket vandre omkring stjernebilledet Løven, så du ikke misser stjerneskuddene på vej tværs over nattehimlen.

Leoniderne har potentialet til at skabe et af de absolut største shows på nattehimlen, og meteorsværmen har nogle år leveret op mod 50.000 stjerneskud i timen. Men en meteorstorm af den styrke forventes først at indtræffe i år 2099, og normalvis ligger intensiteten mellem 12 og 20 stjeneskud i timen. Her en leonide fanget i Silkeborg af himmelfotograf og amatørastronom Jesper Grønne.

© Jesper Grønne

Læg dig på ryggen - i varmt tøj

Det gør du faktisk bedst ved at lægge dig på ryggen under nattehimlen et sted uden alt for meget lysforurening. Alternativt tag plads i en god tilbagelænet havestol.

Se kalenderen med alle årets meteorsværme lige her!

Husk noget varmt at drikke - og ikke mindst varmt tøj. Stjernekiggeri i november kan godt være en kold fornøjelse.

Guide til Leoniderne

© Stellarium

HVOR OG HVORNÅR?

Du har de bedste chancer for at opleve Leonidernes dansende stjerneshow sidst på natten, altså før morgengry, den 17. november. Find stjernebilledet løven på nattehimlen (i sigtekornet). Det er her de fleste stjerneskud vil have deres udspring.

SYNLIGHED?

Hvis vejret er med os er forholdene gode i år, da Månen ikke oplyser atmosfærens fugt og støv. I områder uden kunstig lysforurening giver det en mørk, stjerneplettet himmelbaggrund til de ofte hurtige og klare leonider.