Meteor på 40 meter kan udslette Silkeborg
Risikoen for, at Jorden bliver ramt af en stor asteroide, som den, der tog livet af dinosaurerne, er ifølge astronomerne lav. Men selv mindre meteorer vil kunne lave stor ravage og udslette hele byer.

Hvert år bliver planeten i omegnen af 40.000 tons tungere på grund af små og store meteorer. Langt de fleste er så små, at de brænder fredeligt op i atmosfæren, og så kan de ses som stjerneskud.
Men ind imellem er meteorerne så store, at Jordens atmosfære ikke kan bremse dem. De fortsætter ufortrøden og stopper først, når de rammer jordoverfladen. Her bliver de til gengæld også bremset så eftertrykkeligt op, at resultatet er en stor eksplosion.
I det nyeste nummer af Illustreret Videnskab ser vi i et stort tema nærmere på asteroider og kometer. Herunder kan du læse, hvor galt det kan gå, hvis en rumsten dumper ned i Danmark.
Silkeborg bliver til et hul
Hvis en blot 40 meter stor meteoraf jern og nikkel brager ned med en hastighed på 72.000 km/t, frigiver den lige så meget energi som 1600 atombomber på størrelse med dem, der faldt over Hiroshima og Nagasaki. Når den rammer landjorden, er resultatet et krater med en diameter på cirka 1,2 kilometer.
Sådan et nedslag vil forvandle en by som Silkeborg til et hul i jorden. Eksplosionen vil forårsage et jordskælv med en styrke på 4,9 på Richter-skalaen. Efter 40 sekunder når trykbølgerne frem til København 200 km væk, og københavnerne vil føle en lille rystelse under fødderne.
Københavnere bliver forbrændt
En langt større asteroide med en diameter på 1,75 km vil selvfølgelig forårsage større ødelæggelser. Hele Silkeborg kommune bliver forvandlet til et 24 km stort krater, og københavnerne er ikke længere i sikkerhed.
En enorm ildkugle med en diameter på 23 km vil lyse op som en ekstra sol på himlen over Silkeborg, og varmestrålingen fra denne ildkugle vil være så kraftig, at der vil gå ild i de fleste brændbare materialer i København. De københavnere, der opholder sig udendørs, vil få tredjegradsforbrændinger.
Et jordskælv med en styrke på 8,3 vil rykke godt rundt på møblerne i de københavnske hjem, og skure og skorstene vil styrte sammen. Få minutter efter nedslaget rammes København af trykbølgen fra eksplosionen, så vinduer blæses ud og træerne væltes omkuld.
Jord og klippe, der er slynget væk ved eksplosionen, vil regne ned over hele Danmark, så København bliver dækket af et cirka ni cm tykt lag udkastet materiale.
Danmark bliver udslettet
Et nedslag på størrelse med det, der for 66 millioner år siden udryddede alle de dinosaurer, der ikke kunne flyve, vil ikke bare få konsekvenser for Danmark, men for hele kloden.
Krateret med centrum i Silkeborg vil næsten nå ud til København, som sammen med resten af landet forvandles til aske i en kolossal ildkugle med en diameter på 236 km.
Når trykbølgen rammer, jævnes tilbageværende bygninger med jorden, og hovedstaden begraves i mere end 100 meter tykt lag materiale, der er kastet væk af eksplosionen.
Milliarder af tons klippe og meteorit fordamper, og enorme mængder støv og smeltet klippe sendes meget højt op i atmosfæren eller helt ud af den. Materialet spreder sig over hele kloden, og på vej ned igen bliver det varmet op på grund af luftmodstanden. Varmen kan blive så intens, at visne blade og nåle fra fyrretræer bryder i brand.
Klodens klima forandres
Støv og gasser fra nedslaget samt sod og aske fra den verdensomspændende brand forhindrer Solens stråler i at nå jordoverfladen, så mange planter dør, og temperaturen falder drastisk i månedsvis. Gasserne kan også forårsage syreregn og ødelægge ozonlaget.
Livet på Jorden får det uhyre svært, men de mest optimistiske blandt forskerne vurderer faktisk, at menneskeracen er tilpasningsdygtig nok til at klare sig gennem strabadserne i et eller andet omfang. Selve kloden vil formenligt ikke lade sig mærke med nedslaget.