Crater on Mars

Vil meteorkratere altid blive runde?

Meteornedslag er så rige på energi, at de forårsager en eksplosion.

27. februar 2012

Det kan virke besynderligt, at næsten alle kratere er runde, når nu himmellegemer som for eksempel Jorden, Månen eller Mars kan blive ramt af meteorer fra alle mulige retninger. Men det skyldes, at meteornedslag er så energirige, at de forårsager en veritabel eksplosion.

Meteorerne kommer farende med meget høje hastigheder på mellem 40.000 og 250.000 kilometer i timen, og derfor har selv en lille meteor en enorm bevægelsesenergi.

Når meteorerne rammer overfladen på et himmellegeme, frigives denne energi øjeblikkeligt og bliver til varme, så kraterne mest af alt ligner resultatet af en bombesprængning og altså er runde, uanset hvor meteorerne kommer fra. Kraterne bliver da også langt større end meteorstenene.

I nogle tilfælde bliver kraterne dog også aflange. Det sker, hvis meteorerne rammer himmellegemet fra en meget lav vinkel på mindre end 10 til 15 grader. Desuden kan der skabes aflange kratere fra meteorsten, som er gået i flere mindre stykker på vej mod planetens overflade, som derfor bliver ramt flere gange.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.