Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Meteoritten Mundrabilla blev fundet i Australien i 1911. Nye undersøgelser viser, at den indeholder superledende materiale.

© Sydney Oats
Universet - Meteor

Meteoritter gemmer på superledende stoffer

Meteoritten Mundrabilla blev fundet i Australien i 1911. Nye ­undersøgelser viser, at den indeholder superledende materiale.

I årtier har materialeforskere været på jagt efter superledende stoffer, dvs. stoffer, som kan lede strøm uden modstand. Superledere kan transportere energi over store afstande uden energitab.

Forskerne kender allerede til en række superledere – for eksempel har det vist sig, at de fleste metaller, som ikke kan blive magnetiske, kan lede strøm uden modstand.

Desværre er de kun superledende ved ekstremt lave temperaturer, kun få grader over det absolutte nulpunkt, -273,15 °C.

Forskerne finder ny jagtmark

Forskernes drøm er at finde et materiale, som er super­ledende ved stuetemperatur, og nu har forskere fundet et nyt sted at lede: i meteoritter.

Fundet af Meteoritten Mundrabilla

© Western Australian Museum

En forskergruppe fra University of California, San Diego i USA undersøgte 16 meteoritter ved at pulverisere en smule af dem og udsætte pulveret for mikrobølge­stråling, som afslører materialets super­ledende evner.

Pulveret fra to af meteoritterne var superledende, og nærmere undersøgelser viste, hvilke materialer der havde den eftertragtede egenskab.

Ekstreme forhold skaber superledere

Undersøgelserne viste, at stofferne var superledende ved en temperatur på ca. -268 °C – altså langt fra stuetemperatur.

Men opdagelsen bekræftede forskernes teori: Meteoritter er skabt i rummet under ekstreme tryk- og temperaturforhold, og derfor kan de rumme materialer med egenskaber, vi ellers ikke finder her på Jorden.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul