Meteoritter gemmer på superledende stoffer
Meteoritten Mundrabilla blev fundet i Australien i 1911. Nye undersøgelser viser, at den indeholder superledende materiale.
I årtier har materialeforskere været på jagt efter superledende stoffer, dvs. stoffer, som kan lede strøm uden modstand. Superledere kan transportere energi over store afstande uden energitab.
Forskerne kender allerede til en række superledere – for eksempel har det vist sig, at de fleste metaller, som ikke kan blive magnetiske, kan lede strøm uden modstand.
Desværre er de kun superledende ved ekstremt lave temperaturer, kun få grader over det absolutte nulpunkt, -273,15 °C.
Forskerne finder ny jagtmark
Forskernes drøm er at finde et materiale, som er superledende ved stuetemperatur, og nu har forskere fundet et nyt sted at lede: i meteoritter.
En forskergruppe fra University of California, San Diego i USA undersøgte 16 meteoritter ved at pulverisere en smule af dem og udsætte pulveret for mikrobølgestråling, som afslører materialets superledende evner.
Pulveret fra to af meteoritterne var superledende, og nærmere undersøgelser viste, hvilke materialer der havde den eftertragtede egenskab.
Ekstreme forhold skaber superledere
Undersøgelserne viste, at stofferne var superledende ved en temperatur på ca. -268 °C – altså langt fra stuetemperatur.
Men opdagelsen bekræftede forskernes teori: Meteoritter er skabt i rummet under ekstreme tryk- og temperaturforhold, og derfor kan de rumme materialer med egenskaber, vi ellers ikke finder her på Jorden.