Stjerneskud fylder oktoberhimlen

Tauriderne, Orioniderne og Draconiderne. Oktober byder på flere store meteorsværme, som lyser himlen op med stjerneskud.

Stjerneskud

De store kometer kaster støv og småsten af sig, når de buldrer gennem universet med flere tusind kilometer i timen. Når kometerne passerer Jorden, ryger rester fra dem gennem vores atmosfære og brænder op. De brændende kometrester, som farer over nattehimlen, er det, vi kalder for stjerneskud.

Og i oktober måned er der rig mulighed for at observere masser af stjerneskud. Tre meteorsværme passerer forbi, og sætter stjernehimlen i bevægelse.

15 stjerneskud i timen

Den mindste meteorsværm, Draconiderne, har sit maksimum allerede på torsdag den 8. oktober. Draconiderne er forholdsvis få, og bevæger sig langsomt over himlen.

Orioniderne er til gengæld en af de større. Sværmen ramte os den 2. oktober, og den fortsætter med at skabe stjerneskud frem til den 7. november. Omkring den 20. oktober er Orioniderne på sit højeste, og her kan du være heldig at se op mod 15 stjerneskud i timen.

Orioniderne består af rester fra Halleys komet, som omkring hvert 75. år kan ses med det blotte øje fra Jorden.

I år 1066 kunne Halleys komet ses fra jorden med det blotte øje. Den er blevet afbildet på Bayeux-tapetet.

Stjerneskud fortsætter i november

Tauriderne er aktive fra den 20. oktober til 10. december. De har maksimum omkring den 12. november, hvor du kan se op mod 10 stjerneskud i timen.

Stjerneskud ser imponerende ud fra Jorden, men i virkeligheden er de brændende partikler meget små. De færreste stjerneskud består af partikler, der er større end sandkorn.

Kometerne, som stjerneskuddene stammer fra, bærer stadig på en del mysterier, som forskerne vil løse - blandt andet om, hvor livet stammer fra. Rosetta-missionen var et forsøg på at komme nærmere et svar: