Tauriderne lyser nattehimlen op

Støv og sten fra kometen Encke rammer Jordens atmosfære, og det giver mulighed for at se nogle af de flotteste stjerneskud i løbet af året. Tauriderne, som meteorsværmen hedder, er ganske store og trækker derfor længere haler over himlen, når de brænder op i atmosfæren.

Læg dig på ryggen udenfor i de tidlige morgentimer et sted uden alt for meget lys - og kig op. Det er tid til nogle af årets allerflotteste stjerneskud.

  • Periode: 20. oktober - 10. december 2021
  • MAXIMUM: 11. - 12. november
  • Intensitet: 5-15 stjerneskud i timen

Meteorsværmen Tauriderne, som Jorden den første del af november støder ind i, stammer fra resterne af en komet, astronomer anslår brød op for 20-30.000 år siden.

Chance for at finde meteoritter

Resterne af den komet - kaldet kometen Encke - er fortsat i kredsløb om Solen, og Tauriderne er materiale fra Encke, som rives løs af særligt Jupiters tyngdekraft.

Stykkerne, som kometen Encke efterlader i sit kølvand, er større end sædvanligt, og det giver spektakulære stjerneskud med lange haler, når de brænder op i atmosfæren.

Faktisk vurderer astronomer, at chancen for at finde meteoritter - meteorer, der har overlevet turen gennem atmosfæren - efter Tauriderne er større end normalt.

Tauriderne kommer fra Tyren

De fleste stjerneskud fra Tauriderne har deres udspring i stjernebilledet Tyren, som ligger lige op ad stjernebilledet Orion.

Men langt fra alle kommer derfra, og den bedste måde at opleve meteorsværmen på er ikke at fokusere direkte på ét sted på himmelen.

Fordi de 5-15 stjerneskud i timen trækker så lange haler, er det bedre at betragte så meget af himlen som muligt.

Sådan gør du

Læg dig derfor på ryggen udenfor et sted uden alt for meget lys.

Vent gerne til de meget sene nattetimer eller tidlige morgentimer og kig så lige op, mens du lader blikket vandre roligt rundt på nattehimlen.

Husk noget varmt tøj og et kamera.