JPL-Caltech/NASA
Titan, Saturn, måne, liv, metan

Meteornedslag kan have skabt liv på Titan

Meteornedslaget, der skabte krateret Menrva på ismånen Titan, har måske skabt de ideelle betingelser for livets opståen for en milliard år siden.

Den iskolde saturnmåne Titan kan være et godt sted at lede efter liv i vores solsystem.

Månens overflade er spækket med kulbrinter – og under månens skorpe gemmer der sig sandsynligvis et enormt hav af vand. Begge dele er vigtige betingelser for liv.

Nu foreslår forskere, at meteornedslag måske kan have blandet de to ingredienser – og skabt ideelle betingelser for livets opståen.

Meteornedslag knækkede skallen

Siden 2012, hvor rumsonden Cassini besøgte Titan, har forskerne vidst, at månen skjuler et hav 100 kilometer under overfladen.

Ved at lave en model over Titans største meteornedslag, der skabte det 425 kilometer brede Menrva-krater, har forskere ved Universidade Estadual de Campinas i Brasilien fundet ud af, at nedslaget sandsynligvis lavede hul ned til månens underjordiske hav.

Titan, Saturnus, måne, liv, metan
© NASA

Tre facts om Saturns største måne, Titan

1: Den er den eneste blandt 150 kendte måner, der har en egentlig atmosfære.

2: Dens atmosfære består mest af kvælstof og har regnvejr af flydende metan.

3: Den er det eneste sted med flydende væske på overfladen – bortset fra Jorden.

Skabte en sø i en million år

På den måde blev overfladen blandet med vandet fra undergrunden. Nedslaget skabte en stor sø, der var mere end en million år om at fryse til is igen.

En million år med en næringsrig og flydende suppe kan have været nok tid for bakterier at udvikle sig i.

Titan, Saturn, måne, liv, metan, krater, Menrva

Menrva-krateret er 425 kilometer bredt. En 36 kilometer stor meteor styrtede ned her for en milliard år siden og kan have banket hul ned til månens underjordiske hav.

© JPL-Caltech/ASI/NASA

Atomdrevet drone på besøg

I 2027 skal den selvstyrende NASA-drone Dragonfly, som er drevet af et atombatteri, afsted til Titan. Den ankommer efter planen i 2036 og kan bevæge sig over store afstande.

Den er nemlig udstyret med fire propeller og kan flyve i Titans atmosfære af metan, der er fire gange så tyk som Jordens. Håbet er, at dronen måske kan lede efter liv i enten Menrva eller et af Titans andre kratere.

Det er ikke kun måner i vores eget solsystem, astronomer gransker for liv. Exomåner kan også huse liv, og jagten på de fjerntliggende måner er i fuld gang.