Mystisk Y på Venus forklaret

En stor del af overfladen på vores naboplanet Venus er dækket af en gådefuld Y-form. Det mørke område har undret astronomerne, lige siden det første gang blev observeret for 40 år siden. Men nu mener forskerne at have løst mysteriet.

nb_u12 Venus

Et mystisk Y-formet område i Venus' atmosfære har drillet forskerne i årtier.

Y'et, hvis arme er 17.000 km lange og stamme er 19.200 km lang, har ikke tidligere kunnet forklares, men nu mener forskere fra bl.a. Institute of Astrophysics of Andalusia i Spanien, at fænomenet kan forklares af planetens rotation.

Solsystemets længste døgn

Venus er næsten 243 Jord-døgn om at rotere en gang rundt om sig selv og har dermed Solsystemets længste døgn.

Vindsystemerne oppe i planetens skydækkede atmosfære har til gengæld væsentligt mere fart på. Vindhastigheden er nogenlunde den samme overalt, ca. 360 km/t., men nær ved polerne, hvor planetens omkreds er mindre, blæses skyerne hurtigere rundt end ved ækvator.

Det skaber en Y-form, hvor "stammen" løber langs ækvator og forgrener sig ud i to arme mod polerne.

Atmosfæren suser rundt om planeten

Y'et bølger konstant rundt om planeten. Denne type bølgebevægelse kendes ikke fra nogen andre planeter i Solsystemet, og forskerne mener, at bølgen kan være med til at forklare, hvorfor Venus' atmosfære roterer 60 gange hurtigere end planeten selv. Det specielle fænomen kaldes superrotation.

Det Y-formede område består af et ukendt stof, der absorberer ultraviolet lys og derfor træder frem som mørke plamager på ultraviolette billeder. Bølgen ser ud til at skubbe stoffet op nede fra planetens overflade, men hvilket stof der er tale om, er stadig en gåde. Nogle forskere har sågar foreslået, at plamagerne kunne være bakterier.

Løbsk drivhuseffekt øger temperaturen

Med en temperatur på knap 480 grader er der dog ringe sandsynlighed for at finde liv på Venus.

Planeten, der er nummer to fra Solen, er næsten lige så stor som Jorden, men dens tykke atmosfære består hovedsageligt af kuldioxid og kvælstof med skyer af svovlsyre. Det giftige miljø menes at være skabt af en løbsk drivhuseffekt.

Rumsonde jager liv på Venus

Du kan læse mere om teorien om bakterier på Venus i artiklen herunder: