Shutterstock
Neptun i Solsystemet

Neptun: Stormfuld isgigant

Vidste du, at planeten Neptun har nogle af de kraftigste vinde i Solsystemet, og at vindhastigheden kan komme helt op på 2100 km/t? Bliv endnu klogere på den fjerde yderste gasplanet i vores Solsystem.

Planeten Neptun

Planeten Neptun er en gasplanet og den yderste planet i Solsystemet. Neptun består primært af gas, har ingen fast overflade og er ligesom sin nabo, Uranus, det, man også kalder en isgigant.

Neptun er da også opbygget meget lig sin lidt større nabo. Planeten har ingen fast overflade men består primært af gasserne hydrogen og helium, men Neptun indeholder også en stor del vand, ammoniak og metan. I centrum har Neptun en kerne af is og klippe.

Neptun måler 49.224 km i diameter og er lidt mindre men tungere end Uranus. Neptun har en masse som er 17,2 gange større end Jordens masse. Temperaturen på Neptun er -220 °C (gns.).

Fakta om neptun
© Shutterstock

Solsystemets kraftigste storme findes på Neptun

Neptun har kun haft besøg af én rumsonde - Voyager 2 - som fløj forbi planeten i 1989. Neptun har, i modsætning til Uranus, aktive og synlige storme i sin atmosfære, og Voyager 2 fotograferede en stor storm på planetens sydlige halvkugle.

Vindene på Neptun hører til de kraftigste i Solsystemet, og vindhastigheden kan komme helt op på 2100 km/t.

Planeten Neptun er omgivet af fire tynde ringe. Det tynde ringsystem blev sammen med Neptuns inderste måner først opdaget af Voyager 2.

Neptun blev forudsagt før den blev observeret

Neptun var den første planet, hvis eksistens blev forudsagt matematisk, inden den faktisk blev observeret.

Det var små udsving i Uranus’ bane, som ledte den franske astronom, Alexis Bouvard, frem til den konklusion, at der måtte eksistere endnu en planet. Flere år efter Bouvards konklusion - i 1846 - blev Neptun så observeret præcis der, hvor Bouvard havde forudsagt.

Neptun måner

Neptun har hele 14 kendte måner.

© Shutterstock

Hvor mange måner har Neptun?

Neptun har 14 kendte måner. Den største af månerne er Triton, som blev opdaget kort tid efter Neptun selv blev det. Triton er et af de koldeste steder i Solsystemet, og månens størrelse og sammensætning minder meget om dværgplaneten Pluto.

Hvorfor er Neptun blå?

Neptuns atmosfære består som nævnt primært af brint og helium men med spor af metan. Metanen er skyld i, at Neptun er blå, da metan i Neptuns atmosfære absorberer sollysets røde lysbølger.

Planetens blå farve er mere intens og meget stærkere end Uranus’, selv om atmosfæren på Uranus består af lignende mængder metan. Årsagen er, at lyset trænger dybere ind i atmosfæren på Neptun, end det er tilfældet på Uranus, som dermed har et grønnere udseende.

Neptun og Uranus

Planeterne Uranus og Neptun er begge blå, og er såkaldte isgiganter.

© Shutterstock

Kan Neptun og Pluto kollidere?

Umiddelbart kunne man godt tro, at Neptun og Pluto kunne støde sammen, da de bevæger sig i baner, der krydser hinanden. Fx var Pluto i perioden fra 21. januar 1979 til 11. februar 1999 tættere på Solen, end Neptun var, og på disse to datoer passerede Pluto gennem Neptuns bane, uden at der skete noget. Neptun vil nemlig altid befinde sig et andet sted i sin bane, når Pluto krydser den. De to planeter vil aldrig komme hinanden nærmere end omkring to milliarder kilometer.

Fakta om Neptun

  • Radius: 24.622 km
  • Antal måner: 14
  • Afstand til Solen: 4.503.443.661 km.
  • Neptuns temperatur: -220 °C (gns.)