Nu er Saturn den mest månebesatte planet i Solsystemet

Rumforskere har fundet 20 nye måner i kredsløb om Saturn, og planeten med sit ikoniske ringsystem overgår dermed Jupiter i antal af måner. Men hvad skal, de 20 måner hedde? Du er inviteret med til navngivningsfesten, og de bedste bud vinder.

20 måner, som alle har en diameter på ca. fem kilometer, hvor af 17 kredser mod Saturns egen omdrejning - og tre måner følger med den "rigtige" vej med rundt.

Det er opdagelsen, som et forskerhold med den amerikanske astronom Scott S. Sheppard i spidsen fornylig annoncerede, efter at have nærstuderet Saturns ringe med Saburateleskopet på Mauna Kea-Observatoriet på Hawaii.

Samme teleskop opdagede fornylig 83 meget fjerne sorte huller - eller kvasarer, som de også kaldes.

Månernes kredsløb kan afsløre deres egentlige oprindelse, og så fortæller de os om forholdene omkring Saturn, da planeten blev skabt. Scott S. Sheppard, astronom ved Carnegie Institution for Science.

De 20 nye måner gør, at Saturn nu har hele 82 måner. Dermed overhaler den Jupiter og dens 79 måner - og indtager pladsen som den mest månebesatte planet i Solsystemet.

©

Månerne kredser i klynger

Månerne om den 125.536 kilometer brede gasplanet bliver grupperet i tre forskellige klynger afhængigt af deres hældning og rotation i forhold til Saturns akse.

De 20 måner er fordelt ud på den inuitiske, nordiske og galliske gruppe.

Den inuitiske gruppe har fået to af de tre nyopdagede måner, som følger med Saturns omdrejning. De har en hældning på hele 46 grader og drejer uregelmæssigt i forhold til de andre.

Månerne i denne klynge eller gruppe er opkaldt efter den inuitiske mytologi. Her findes foruden de to nyopdagede måner således Kiviuq, Ijiraq, Paaliaq, Siarnaq og Tarqeq (de blå ringe).

I de to andre klynger er månerne opkaldt efter henholdsvis nordisk og gallisk mytologi.

Den nordiske gruppe har fået et nyt prisvindende medlem. Det er nemlig i denne gruppering, at Saturns yderste måne nu skal findes. Det er også denne gruppe, som har fået hele 17 nye medlemmer (de røde ringe).

Den galliske gruppe får den sidste måne af de 20 (de grønne ringe).

Hvad skal månerne hedde?

Sidste år opdagede Sheppard 12 nye måner i kredsløb omkring Jupiter.

Dengang afviklede forskningsinstitutionen Carnegie Institution for Science en konkurrence, hvor deltagerne kunne afgive deres bud på månenavne.

Det gør de igen i år. Og DU har muligheden for at deltage. I videoen bliver det forklaret, hvordan du indsender DIT bud: