Nu kan du se Jupiter på nattehimlen

Lige nu og april måned ud kan du nyde kongen af vores solsystem, gaskæmpen Jupiter, på aften- og nattehimlen, hvor kæmpeplaneten lyser kraftigere end nogen stjerne.

Jupiter er så gigantisk, at dens masse er tre gange så stor som alle andre planeter i vores solsystem - tilsammen. Og lige nu kan du se den lyse nattehimlen op.

© JPL-NASA

Et spektakulært himmelfænomen kan nydes med det blotte øje resten af april måned.

Jupiter- vores solsystems absolutte konge - funkler på nattehimlen, hvor giganten lyser tre gange kraftigere end nogen stjerne.

Det bedste tidspunkt at se gaskæmpen stråle er kort efter solnedgang, så alt er lagt til rette for en tur ud i aftenluften til en astronomisk oplevelse.

Du finder Jupiter i stjernebilledet Jomfruen tæt på Karlsvognen (Big Dipper på stjernekortet her).

© NASA/JPL-Caltech, Montage

Har du en nogenlunde kapabel stjernekikkert kan du ligefrem fange nogle af Jupiters mørke og lyse bælter. Men selv uden stjernekikkert er solsystemets massive mastodont et imponerende syn.

Sådan ser du Jupiter

Jupiter stiger op over horisonten omkring 21.00, og du skal kigge mod øst-sydøst for at opdage planeten.

Knyt din hånd og hold den ud i en arms længde, så undersiden flugter med horisonten. Det svarer til 10 grader over horisonten.

Jupiter vil komme til syne 20 grader over horisonten - og altså to knyttede næver oppe.

Ud over at Jupiter lyser kraftigere end alle stjerner, kan den også genkendes ved, at den lyser med et stabilt og vedvarende sølv-hvidt skær i modsætning til stjernerne, der synes at blinke.

Jupiter topper stik syd kl. 01.00

Fra kl. 21.00 til 01.00 stiger Jupiter op på nattehimlen, og når den når sit højeste punkt vil den være synlig stik syd i stjernebilledet Krebsen (Cancer).

Er du heldig at have adgang til et teleskop, vil du endda kunne se fire af Jupiters måner, Io, Europa, Ganymedes og Callisto.