Kom HELT tæt på Pluto

Nedslagskratere fra meteorer og en krøllet overflade. Nye billeder fra sonden New Horizons viser Pluto i detaljer.

Kom HELT tæt på Pluto

En gold, kold og barsk verden af bjerge, ødemarker, kratere og kløfter åbenbarer sig på den serie af pletskud, som NASA’s New Horizons-sonde fortsat er ved at sende hjem til Jorden fra Solsystemets udkant.

Billederne stammer fra sommeren 2015, men på grund af den ekstreme afstand er det en langsommelig proces at downloade billederne til Jorden.

Pluto har aldrig været mere detaljeret

Billederne er de skarpeste nogensinde af Pluto og blev taget på en afstand af cirka 17.000 kilometer, blot et kvarter før sonden 14. juli 2015 kom tættest på Pluto.

Lige inden forbiflyvningen skød kameraet løs og fangede et 800 kilometer langt og 80 km bredt bælte af skiftende landskaber.

Billederne viser blandt andet en isslette, som forskerne har døbt Sputnik Planum, og en bjergkæde ved navn al-Idrisi-Bjergene.

Detaljerigdommen på de nye billeder er overvældende og giver astronomerne et enestående indblik i en verden, vi hidtil kun har kendt som en lille lysplet i Solsystemets baghave 4,76 mia. km væk.

Pluto er alt andet end en kedelig isklump

Pluto gemmer ikke bare på bjergkæder og kratere, men byder også på 5 måner, et ishjerte og en selvfornyende atmosfære. Læs mere i artiklen: