Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kom HELT tæt på Pluto
Universet - Pluto

Kom HELT tæt på Pluto

Nedslagskratere fra meteorer og en krøllet overflade. Nye billeder fra sonden New Horizons viser Pluto i detaljer.

En gold, kold og barsk verden af bjerge, ødemarker, kratere og kløfter åbenbarer sig på den serie af pletskud, som NASA’s New Horizons-sonde fortsat er ved at sende hjem til Jorden fra Solsystemets udkant.

Billederne stammer fra sommeren 2015, men på grund af den ekstreme afstand er det en langsommelig proces at downloade billederne til Jorden.

Pluto har aldrig været mere detaljeret

Billederne er de skarpeste nogensinde af Pluto og blev taget på en afstand af cirka 17.000 kilometer, blot et kvarter før sonden 14. juli 2015 kom tættest på Pluto.

Lige inden forbiflyvningen skød kameraet løs og fangede et 800 kilometer langt og 80 km bredt bælte af skiftende landskaber.

Billederne viser blandt andet en isslette, som forskerne har døbt Sputnik Planum, og en bjergkæde ved navn al-Idrisi-Bjergene.

Detaljerigdommen på de nye billeder er overvældende og giver astronomerne et enestående indblik i en verden, vi hidtil kun har kendt som en lille lysplet i Solsystemets baghave 4,76 mia. km væk.

Pluto er alt andet end en kedelig isklump

Pluto gemmer ikke bare på bjergkæder og kratere, men byder også på 5 måner, et ishjerte og en selvfornyende atmosfære. Læs mere i artiklen:

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul