Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universet - Pluto

Risikerer Pluto og Neptun at kollidere?

Det hænder, at Pluto er nærmere Solen end Neptun. Kan de to planeter støde sammen?

Den lille klippeplanet Pluto er Solsystemets fjerneste, men dens bane er en langstrakt ellipse, så Pluto befinder sig af og til nærmere Solen end den næstfjerneste planet, gaskæmpen Neptun. Det var fx tilfældet i årene 1979-1999. Om den situation er det i den astronomiske jargon tilladt at sige, at planeternes baner “krydser hinanden”. Formuleringen vækker associationer til en mulig planetkollision – en dommedagsbegivenhed i vort Solsystem. Men den slags forestillinger er unødvendige. Og selv hvis dette skulle ske, ville vi ikke mærke meget til det. Blot ville vi en times tid kunne se de to kolliderende planeter som et blændende, lysstærkt objekt på himlen, omtrent som den kraftigste supernova, menneskeheden nogen sinde har registreret. Sådan ville det imidlertid kun gå, hvis de to planeters baner lå i samme plan i rummet, og det gør de ikke. Den astronomiske sprogbrug refererer i virkeligheden til de to baners projektioner på et fælles plan, oftest jordbanens. Rumligt set hælder banerne imidlertid i forhold til hinanden, og de tredimensionale forhold giver så god plads, at planeterne aldrig kommer særlig tæt på hinanden – i hvert fald ikke så tæt, at der bliver tale om blot en nærkollision. Strengt taget er ingen af planeternes baner helt konstante. De ændrer sig i løbet af milliarder af år. Men selv i dette tidsperspektiv er et sammenstød mellem Pluto og Neptun usandsynligt.

Læs også:

Hjernen

Opgradér din hjerne: Sådan bliver du bedre til tal

16 minutter
Fødevarer

Fup eller fakta: Er lightsodavand sundere?

4 minutter
Naturkatastrofer

Forskere opklarer 100 år gammelt meteor-mysterium

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul