Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Juno, støv, Mars, rumstøv,

Rumstøv sår tvivl om Mars’ status som planet

Et kamera ombord på rumsonden Juno har spottet støv fra Mars i rummet. Det burde ikke kunne ske for en ægte planet. Opdagelsen kan vende op og ned på, hvordan forskerne definerer planeter.

NASA

Da NASA-sonden Juno strøg afsted mod Solsystemets største planet, Jupiter, i 2011, havde den et særligt kamera ombord, der gjorde en unik opdagelse.

Kameraet, der er udviklet af Danmarks Tekniske Universitet (DTU), skulle egentlig lede efter asteroider i rummet. Men det fandt i stedet støv i rummet mellem Jupiter og Jorden, som stammer fra vores naboplanet Mars.

Det burde ikke kunne ske. Planeters tyngdefelt skal nemlig kunne fastholde dette støv.

Juno, støv, Mars, rumstøv

Rumsonden Juno blev sendt afsted mod Jupiter i august 2011.

© NASA

Er Mars overhovedet en planet?

Ifølge professor John Leif Jørgensen fra DTU, en af de ledende forskere bag, indebærer opdagelsen, at man kan diskutere, om Mars i virkeligheden slet ikke er en planet.

I hvert fald skal kriterierne for, hvad der er en planet eller ej, nok opdateres.

Forskerne konkluderede nemlig for nogle år siden, at Pluto ikke længere var en planet, fordi den ikke kunne “rense” sin bane for støv.

Det kan Mars heller ikke, viser den nye opdagelse. Så måske skal diskussionen om, hvad der præcis definerer en planet, tages op igen.

Rumstøv, falsk daggry, lysfænomen, zodiacal lights

Rumstøvet fra Mars er kilden til det gådefulde lysfænomen “falsk daggry”. Solen reflekteres i støvet, så det ligner en solopgang.

Forklarer lysfænomen på Jorden

Ikke nok med at støvet nu måske trækker tæppet væk under Mars’ status som planet, det forklarer også et mystisk lysfænomen på Jorden.

Lysfænomenet “falsk daggry” eller zodiakallys, som det også kaldes, kan ses i troperne hele året, men kan også ses fra den nordlige halvkugle om foråret mod vest tidligt på aftenen.

Man har længe vidst, at lysfænomenet skyldtes støv i rummet, der oplyses af Solen, men nu viser beregninger, at det altså er støvet fra Mars, der er forklaringen.

Støvet slog splinter af rumsonden

Kameraet ombord på Juno registrerede støvet, ved at det kolliderede med rumsonden og slog små stykker fri.

 • Stjernekamera, støv, rumstøv, Juno
  © NASA

  Spejdede efter asteroider

  Kameraet ombord kan adskille stjerner i baggrunden fra asteroider, der bevæger sig. Det så dog ingen asteroider på turen til Jupiter. Men det så noget uforklarligt.

 • Stjernekamera, støv, rumstøv, Juno
  © NASA

  Ramt med høj hastighed

  Kameraet registrerede nemlig små korn, der svævede forbi kameraet. Rumstøv bragede åbenbart ind i rumsonden med så høj fart, at det slog splinter fri af rumsondens overflade.

 • Juno, støv, Mars, rumstøv
  © NASA

  Regnede sig baglæns

  Tusindvis af disse små stykker af rumsonden blev registreret. Ved at regne på mængden fandt forskerne ud af, at der er en hel sky af støv fra Mars mellem Jorden og Jupiter.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul