Shutterstock
Saturn

Saturn: Gasplaneten med de smukke ringe

Vidste du, at planeten Saturn er en gasplanet? Og at Saturns ringe består af små isklumper, mindre sten og støvpartikler? Læs flere fakta om Saturn her på siden.

Planeten Saturn

Planeten Saturn er den anden af de store gasplaneter i det ydre Solsystem. Planeten er især kendt for sine smukke ringe.

Saturn er en gasplanet og har dermed ingen fast overflade. Den består fortrinsvis af hydrogen og helium men har muligvis en fast indre kerne af jern, nikkel og forskellige klippearter.

Planeten har en svag gul farve på grund af ammoniakkrystaller i dens øvre atmosfære.

På Saturn blæser kraftige vinde med hastigheder på op til 1800 km/t. Det er hurtigere end på Jupiter men ikke så hurtigt som på Neptun.

Saturns ringe

Saturn er omgivet af et smukt ringsystem, også kendt som Saturns ringe. Ringene består af små isklumper, mindre sten og støvpartikler. Der er ni hele ringe og tre afbrudte ringe, som ikke når hele vejen rundt.

Ingen ved, hvordan ringene er opstået, men meget tyder på, at de er kommet kort efter, Saturn blev dannet.

Saturn ringe

Planeten Saturn

© Shutterstock

Hvor mange måner har Saturn?

Saturn har 62 måner med kendte kredsløb. Saturns måner har en række vidt forskellige størrelser og former.

Den største måne er Titan, som er større end planeten Merkur. Modsat måler Saturns mindste måner kun seks kilometer i diameter.

Sonde finder vand på Saturns måne

I 1980 og 1981 fløj de to Voyager-sonder som de første tæt forbi Saturn og sendte billeder hjem af Saturns ringe, selve planeten og dens største måne Titan.

I 2004 ankom Cassini sonden til Saturn og gik i kredsløb om planeten. Cassini fandt blandt andet en ny ring omkring Saturn.

Desuden opdagede sonden, at der findes flydende vand under isen på Saturns måne Enceladus. Det fik mange forskere til at sætte Enceladus på listen over fremmede kloder, hvor der potentielt kan være liv.

Saturn med rumsonde og måner

Cassini sonden i kredsløb omkring Saturn.

© Shutterstock

Titan - den gigantiske måne

Titan er det bedste bud på et sted i vores solsystem, der huser liv. Den har en tyk atmosfære og rummer både ilt, kuldioxid og vand, som er de vigtigste komponenter for livet på Jorden.

I 2005 sendte Cassini den lille sonde, Huygens, til Titan. I forvejen havde Cassini sendt billeder hjem af bjerge og søer af flydende kulbrinter på Titans overflade. Huygens lavede målinger af atmosfæren på vej ned og sendte billeder hjem fra overflade.

Titan - Saturn måner

Saturns største måne er Titan. Månen er større end Merkur og den anden største måne i vores Solsystem.

© Shutterstock

Liv på Titan

De forhold, som sonden Huygens har lavet målinger på, kan lipider (de molekyler, der danner cellemembraner) absolut ikke lide. Derfor har tanken om liv på Titan været afvist tidligere.

Men ved hjælp af nye målinger fra ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) i Chile har NASA nu slået fast, at Titans atmosfære indeholder store mængder af molekylet vinyl cyanide.

Molekylet findes ikke på Jorden, men det har egenskaber til at danne cellemembraner til trods for de kradsbørstige forhold på Titan.

De kan i teorien opstå og fungere i metan på samme måde, som Jordens første liv opstod i vand.

I 2015 fremstillede forskere en computermodel af en kunstig celle, en azotosome, med cellemembraner af vinyl cyanide. I princippet kan der altså dannes celler på Titan, selvom de ikke ligner dem vi har på Jorden. En anden form for liv.

Uanset om der findes liv på Titan eller ej, giver indsigten i dens kemi forskerne en bedre forståelse af, hvordan liv opstår og mulighederne for at finde alternative livsformer andre steder i Universet.