Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universet - Solsystemet

Saturn har en sekskantet nordpol

Saturn har rumfartøjet Cassini spottet et af de mest bizarre vejrfænomener, der nogen sinde er set. Over planetens nordpol ligger et gigantisk sekskantet skysystem med en diameter på ca. 25.000 kilometer – det svarer til knap fire gange Jordens diameter. Skysekskanten, som er over 100 kilometer tyk, følger planetens rotation om sin egen akse. Kun én gang tidligere har forskere set en lignende sekskant – det var for mere end 20 år siden, og det var også over Saturns nordpol. Dengang undrede forskerne sig over formationen og mente, at der var tale om et forbigående fænomen. Men nu mener de, at det er permanent. Også på Jorden findes der gigantiske skysystemer, som hvirvler rundt om polerne, men de er begge cirkulære. Kommende laboratorieforsøg skal afklare, hvorfor det enorme skysystem på Saturns nordpol har en tydelig sekskantet form.

Læs også:

Solsystemet

Saturns nordpol har skiftet farve

3 minutter
Solsystemet

Cassini afslører fantastiske farvebilleder af Saturn

2 minutter
Saturn
Solsystemet

Sønderrevet måne gav Saturn dens ringe

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul