Se de første farvebilleder af Saturn helt tæt på

Rumsonden Cassini har sendt de første fotos hjem fra sin rejse ind bag Saturns ringe. Nu kan du se, hvilke spektakulære farver ringplaneten gemmer i sit inderste.

Saturn

Nye billeder afslører farverne ved Saturns nordpol.

© NASA/JPL-Caltech/SSI/Sophia Nasr

Hvilke farver ville møde dig, hvis du fik et eksklusivt lift med Cassini-sonden så tæt på Saturn, som intet fartøj har været før? Det er astronomer nu blevet klogere på.

Ved at sammenføje rigtige billeder med forskellige farvefiltre er det muligt at skabe et troværdigt billede af den udsigt, der møder rumsonden, når den dykker helt ind til gaskæmpen.

Azurblå orkan lyser op

En af de første farvebilleder er skabt af astrofysiker Sophia Nasr.

Hun har farvelagt Ringplanetens nordpol, der gemmer på en særlig sekskantet skyformation med en orkan i midten. Stormen lyser op i en klar azurblå farve – et resultat af, at Solens lys spredes på samme måde, som når vi ser en blå himmel på Jorden.

Normalt er hele stormen blå, men sæsonvis skifter den farve. Det er i øjeblikket sommersolhverv ved Saturns nordpol, og det skarpe sollys skaber den gyldne glorie omkring orkanens øje.

Orkanens midte er hele 2000 km på tværs – omkring 20 gange større end dem, vi oplever på Jorden.

Sophia Nasr er ikke den eneste, der har afsløret farveskalaen ved Saturns pol. Også den grafiske designer Jason Major har været hurtig til at farvelægge Cassinis pletskud.

Vær med til at farvelægge Saturn

Cassini laver sit sidste dyk og går op i flammer 15. september. Men inden da, skal sonden knipse flere billeder fra Saturns ringsystem, som bliver sendt direkte til Jorden.

Hvis du selv vil forsøge dig med at få farverne frem i Cassini’s pletskud, har Planetary Society en udførlig vejledning