Shutterstock
Isgigant

I nat: Se Solsystemets fjerneste planet

Isgiganten Neptun er over fire milliarder kilometer væk – men i nat kan du se den med dine egne øjne, hvis du følger denne guide.

Planeten Neptun ligger 30 gange længere væk fra Solen, end Jorden gør. Den er Solsystemets ottende og yderste planet, men du har god mulighed for at se den netop nu.

Det skyldes, at planeten står på lige linje med Solen og Jorden og dermed er så tæt på os, som den kan komme i år – den er kun cirka 4,3 milliarder kilometer væk. Samtidig er den side af Neptun, som vender mod os, fuldt oplyst af Solen, så planeten lyser usædvanlig stærkt på himlen.

Neptuns store afstand til Solen betyder, at et år på Neptun – det vil sige den tid, det tager planeten at nå én gang rundt om Solen – svarer til 165 år på Jorden. Dermed er der kun gået lidt over et år på Neptun, siden planeten blev opdaget i 1846.

For at se Neptun skal du mindst bruge en håndkikkert. Og med et godt teleskop kan du måske se planetens blå farve.

Neptun har ofte store, mørke pletter. Det er enorme storme med vindstyrker på op mod 2400 kilometer i timen.

© NASA

GUIDE TIL FÆNOMENET

Sådan gør du

Hvor og hvornår?

Natten efter den 19. september når Neptun højest på himlen cirka kl. 1. Her står den ca. 30 grader over horisonten i syd. Planeten er dog allerede synlig efter solnedgang.

Hvordan?

Du kan ikke se Neptun med det blotte øje, men med en lille håndkikkert ser du den som en lille, stjernelignende lysprik. Med et teleskop kan du formentlig også ane den blå farve.

Neptun kan nemt fotograferes, hvis du monterer et kamera på et teleskop. Men selv med et kraftigt teleskop vil planeten formentlig ikke ligne andet end en blå stjerne på billederne.