Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Saturn
Universet - Solsystemet

Sønderrevet måne gav Saturn dens karakteristiske ringe

Computersimuleringer har vist, at Saturns ringe og måner kan være skabt, da en stor måne kom tæt på planeten.

Saturnsringe såvel som planetens indre måner består næsten udelukkende af is, og det har hidtil været lidt af et mysterium. De små himmellegemer i det ydre Solsystem består nemlig typisk af en blanding af klippe og is.

Nu har den amerikanske astronom Robin Canup måske fundet forklaringen. Ved hjælp af computersimuleringer har han nemlig vist, at Saturns ringe og små ismåner meget vel kan være skabt, da en stor måne kom for tæt på planeten og blev revet i stykker af tidevandskræfter.

Forskeren regnede på, hvad der ville ske, hvis en måne på størrelse med Saturns største måne, Titan, med en kerne af jern og siliciumforbindelser og med en stor kappe af is kom for tæt på planeten tidligt i vores solsystems historie.

Beregninger viser, at månens ydre islag ville blive revet af under påvirkningen af de voldsomme tidevandskræfter fra den store planet. Ifølge modellen er månens kerne og noget af isen faldet ind mod Saturn, mens en del af de tilbageværende kilometerstore isklumper har dannet de bemærkelsesværdige ringsystemer såvel som nogle af de mange mindre måner, der kredser om gaskæmpen Saturn i dag.

Andre forskere har fundet teorien meget plausibel, og måske bliver den bekræftet, når NASA’s rumsonde Cassini lægger ruten ganske tæt forbi ringene i 2017. De detaljerede målinger fra Cassini kan hjælpe forskerne med at fastslå ringenes masse og alder, og det kan blive afgjort, om ringene vitterligt er 4,5 milliarder år gamle, som Robin Canups model peger på.

Saturn and moon illustration
  1. En stor ismåne (a) på størrelse med månen Titan kommer på et tidspunkt for tæt på Saturn (b) og begynder at gå i stykker.

  2. Månens kappe af is rives af, og månen går i opløsning. Store dele af den ender som en del af Saturn. Resten bliver i kredsløb.

Saturn and moons
  1. Saturns system, som det ser ud i dag. Resterne af ismånen er en del af Saturn, men har også dannet tre større måner, ringene og en hel del meget små måner.

Læs også:

Solsystemet

Se Saturns ringe og måner

2 minutter
Solsystemet

Ny opdagelse styrker teorien om en ukendt planet i Solsystemet

4 minutter
Liv i rummet

Saturns måne kan huse liv

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul