Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sun_solar system theme

10 ting du ikke vidste om Solen

Den skyder en fart på 800.000 km/t, indeholder alle farver, og så er det et rent lykketræf, at den kan blive formørket. Vi har samlet en række fakta om vores livgivende stjerne Solen.

1. Solen er vores egen G2V

Centrum i vores Solsystem er en stjerne klassificeret som en G2V – også kaldet en gul dværg.

I forhold til andre stjerner er gule dværge, herunder Solen, gennemsnitlige i størrelsen. Vores stjerne lyser klarere end 85 procent af de andre stjerner i Mælkevejen. Med en alder på ca. 4,6 mia. år er den midaldrende – altså næsten halvvejs gennem sit liv som gul dværg.

2. Solens størrelse er millioner af kloder

Hvor stor er solen

Hvis Solen var hul, kunne den fyldes op med 960.000 jordkloder. Men hvis vi forestiller os, at kloderne havde en form, så der ikke var noget luft tilbage, når de blev puttet ned i den hule sol, ville der være plads til 1,3 millioner kloder.

Eller man kunne banke 11.990 jordkloder flade og få deres overflade til at dække hele Solens overflade.

3. Formørkelser er et lykketræf

Solformørkelse

Ved en solformørkelse placerer Månen sig mellem Solen og Jorden og skygger for Solens lys. At solformørkelser overhovedet kan finde sted, er et rent lykketræf.

Solen er 400 gange større end Månen, men Månen er netop 400 gange tættere på Jorden end Solen. Derfor kan den meget mindre måne dække hele Solens overflade.

4. Solen har en bane

Ligesom vi kredser om Solen, kredser Solen om centrum af Mælkevejen – et supermassivt sort hul. Vores solsystem er omkring 240 millioner år om at gennemføre et kredsløb om det sorte hul.

Det betyder, at Solen har gennemført 18-20 kredsløb i sin levetid, og at den er nået 0,0008 gange rundt i den tid, mennesket har eksisteret.

5. Solens temperatur er varmest i højderne

Solens overflade har en temperatur på omkring 5500 °C. Varmt, men langt fra de temperaturer, der hersker i det yderste af stjernens atmosfære – koronaen. Her når varmegraderne op på mellem 1 og 3 millioner grader.

Det er dog vand i forhold til stjernens kernetemperatur, som varmer med vanvittige 15 millioner grader.

6. Kampvægten er høj

Solens masse

1.989.000.000.000.000.000.000.000.000.000 kg vejer Solen – cirka 332.946 gange så meget som Jorden. Ud over at være centrum i vores Solsystem, er Solen også klart det tungeste objekt. Faktisk udgør den 99,8 procent af al masse i Solsystemet.

Størstedelen af de resterende 0,2 procent lægger Jupiter beslag på, og dermed er Jorden bare en brøkdel af en brøkdel af massen i Solsystemet.

Seks ti-milliardtedele af Solens vægt skyldes stjernens indhold af guld – i alt ca.1.200.000.000.000.000.000.000 kg.

7. Den perfekte kugle

I 2012 lykkedes det et forskerhold fra University of Hawaii at måle forskellen mellem Solens diameter ved ækvator og ved polerne. På trods af, at Solen er 1,4 millioner kilometer i diameter, er forskellen på det lodrette og vandrette snit kun ca. 10 kilometer.

Hvis Solen blev skaleret ned til størrelsen på en badebold ville det betyde, at forskellen mellem den ækvatoriale diameter og den mellem polerne ville være mindre end tykkelsen på et menneskehår. Det gør Solen til den mest perfekte naturligt skabte kugle, vi nogensinde har observeret.

8. Solen er helt hvid

© NASA/GSFC/Solar Dynamics Observatory

Fra Jorden ser Solen ud til at være gul. Men det skyldes, at vores atmosfære stopper en del af de farvegivende fotoner, vores stjerne udsender. Hvis vi observerede Solen fra rummet, ville den være hvid.

Men faktisk indeholder Solen fotoner i samtlige farver, vi kender. Det ses bl.a. i regnbuer og når lyset bliver brudt gennem et prisme.

9. Solen skinner kraftigere år for år

I Solens kerne foregår en fusionsproces, hvor brint bliver til helium. I takt med, at der kommer mere helium, lyser Solen kraftigere og kraftigere – 10 procent kraftigere pr. 1 milliard år.

Om 1 milliard år lyser vores stjerne så kraftigt, at al vand på Jordens overflade vil fordampe, og livet, som vi kender det, vil ophøre.

10. Om 5 mia. år er det slut

© NASA/NASA Goddard

Når vores stjerne bliver dobbelt så gammel, som den er nu, har den opbrugt al sin brint, og i stedet vil den omdanne helium til kulstof. Det får Solen til at udvide sig og ændre stjernetype, så den nu er en rød kæmpe.

Merkur og Venus bliver opslugt af Solen, og muligvis ryger Jorden med i svinget.

Efter 100 millioner år som rød kæmpe, har Solen opbrugt al sin energi og trækker sig sammen igen. Den ender sine dage som en hvid dværg – en tætpakket klump med en masse halvt så stort som Solens og en størrelse der svarer til Jordens.

Kilder: NASA, Space.com, The Guardian, Wikipedia, Universe Today, The Guardian.

Læs også:

Solen slukker
Solen

Hvad sker der, hvis Solen slukker?

3 minutter
Solen

11. juli: Satellit flyver tæt forbi Venus

19 minutter
Solen truer missioner til Mars
Solen

Solen truer Mars-mission

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul