Mikkel Juul Jensen
Solens kerne

Detaljerede billeder af Solens atmosfære offentliggjort

Sådan har du aldrig set Solen før! Verdens største solobservatorium har netop offentliggjort de første officielle billeder ☀️

Verdens største solteleskop hedder Daniel K. Inouye Solar Telescope og er en del af National Solar Observatory i USA. Det har været 25 år undervejs, og nu er de første officielle billeder af Solen offentliggjort.

Mere præcist har teleskopet taget et billede af Solens overflade kaldet fotosfæren, samt to billeder af kromosfæren, som er det midterste lag i Solens atmosfære.

Inouye solteleskop

Inouye-solteleskopet blev taget i brug 31. august 2022. Dog var der allerede to år før foretaget test-billeder, og i juni tyvstartede astronomer med tidlige billeder af Solens atmosfære.

© NSO/AURA/NSF

Solens ydre lag

  • Koronaen: Solens yderste lag. Starter godt 2.100 km fra fotosfæren, Solens synlige overflade. Her går temperaturen fra 500.000°C op til flere millioner grader.
  • Kromosfæren: Befinder sig under koronaen. Varierer mellem 400 til 2.100 km i dybden. Temperaturen er 3.700°C i bunden og 7.700°C i toppen.
  • Fotosfæren: Solens synlige overflade, ligger under kromosfæren. 400 km dybden. Inderst er temperaturen godt 6200°C og yderst 3.700°C.

Det er Solens overflade, fotosfæren, og kromosfæren, som Inouye-solteleskopet har taget billeder af.

Selvom Solen er allervarmest i sin kerne, der når op på svimlende 15 millioner grader, falder temperaturen faktisk væsentligt på vej op til overfladen, hvorefter den så igen stiger længere væk fra Solen – i dens såkaldte korona.

Da Solen som andre stjerner er lavet af gas, har den ikke en fast overflade som Jorden, men som vores planet har den en atmosfære, der adskiller sig fra resten af stjernen.

Derfor er det banebrydende, at det nye teleskop kan tage adskilte billeder af Solens overflade og atmosfære. Det første gang, det er lykkedes at tage så detaljerede billeder af kromosfæren.

Den er normalt usynlig og kan kun observeres under en total solformørkelse, når der dannes en rød rand omkring den mørklagte stjerne.

kromosfære solen solteleskop

Billede af Solens kromosfære med Inouye-solteleskopet.

© NSO/AURA/NSF

Første billede af kromosfæren

Strukturerne på billedet ligner bjergkløfter, men det er faktisk en skov af hårlignende stråler af plasma, der stiger op gennem kromosfæren og strækker sig op til 10.000 km ind i koronaen, det yderste lag af Solen.

kromosfære solen solteleskop

Billede af Solens kromosfære med Inouye-solteleskopet.

© NSO/AURA/NSF

Andet billede af kromosfæren

På dette mørkere billede af Solens kromosfære er den gyldne cellelignende struktur mere fremhævet – hver på størrelse med Texas.

Billedet viser et område på 82.500 kilometer på tværs med en opløsning på 18 km, hvilket kun er en encifret procentdel af Solens samlede diameter. Nederst er Jorden sat for at sammenligne proportionerne.

Fotosfære solen solteleskop

Billede af Solens overflade, fotosfæren, med Inouye-solteleskopet.

© NSO/AURA/NSF

Solens overflade

Dette er et billede af Solens overflade, fotosfæren. Selvom den ser fast ud, er den af plasma, der former sig i cellelignende strukturer. Disse er bedre kendt som granulat, der hver er omkring 1.600 kilometer brede.

Ventetiden værd

Selvom teleskopet først officielt blev indviet 31. august, så stammer billederne fra 3. juni, da Solen var næsten direkte over Inouye-solteleskopets placering på vulkanen Mount Haleakalā på øen Maui ud for Hawaii.

Inouye-solteleskopet har været 25 år undervejs. Selve konstruktionen af teleskopet startede i 2013. Med en pris på 344 millioner dollars og et spejl på 4 meter i diameter træder solforskningen ind i en ny æra.

solteleskop

Inouye Solar Telescope er verdens største solteleskop. Det 4 meter lange spejl tillader en høj rumlig opløsning. Til venstre ses en illustration af selve teleskopets opbygning, og til højre er det visualiseret, hvordan solens lys spejles ned gennem teleskopet.

© NSO/NSF

Organisationen National Science Foundation (NSF) står bag teleskopet.

"NSF's Inouye Solar Telescope er verdens mest kraftfulde solteleskop, som for altid vil ændre måden, vi udforsker og forstår vores Sol på," fortæller direktør for NSF Sethuraman Panchanathan i en pressemeddelelse.

"Dens indsigt vil transformere, hvordan vores nation og planeten forudsiger og forbereder sig på begivenheder som solstorme.”

Solstorme kan sende en tsunami af varm plasma og magnetisme mod Jorden, som kan forårsage globale strøm- og internetafbrydelser i op til flere måneder.

solplet solteleskop

Allerede den 28. januar 2020 tog Inouye-solteleskopet sit første test-billede. På billedet observeres en solplet på Solens overflade. Solpletten dannes af en sammenblanding af intense magnetfelter og varm gas, der koger op nedefra. De er dog køligere end områder af Solen og får derfor en mørk farve. Astronomer er interesserede i disse solpletter, da de er forbundet med solstorme. Drømmen er at kunne forudsige rumvejrsfænomener, som kan påvirke Jorden.

© NSO/AURA/NSF