Inden Jorden og de øvrige planeter i vores solsystem blev dannet, var Solen efter al sandsynlighed udstyret med gigantiske ringe af støv, som vi kender det fra planeten Saturn. Det viser resultaterne af et nyt amerikansk forskningsprojekt fra Rice University i Houston, Texas.
Ifølge forskerne kan ringene dels takkes for at Jorden overhovedet eksisterer og dels have forhindret Jorden i at blive til en såkaldt superjord – en stor og tung klippeplanet karakteriseret ved at være cirka to gange så stor som Jorden og med en masse på op til 10 gange så stor som Jordens.
Astronomer har fundet superjorde i kredsløb omkring cirka 30 procent af de sollignende stjerner i vores galakse – og netop dette faktum dannede grundlag for forskningsprojektet.
Således stillede forskerne spørgsmålet, hvorfor der ikke eksisterer superjorde i vores solsystem, når vi ved, at eksistensen af superjorde er udbredt uden for vores solsystem.
Computersimulation gav svaret
For at finde svar på dette paradoks skabte forskerne fra Rice University en computersimulation af den hændelse, som menes at have dannet vores solsystem for cirka 4,6 milliarder år siden.
Der er tale om kollapset af en gigantisk sky af støv kendt som solar nebula, hvilket blev startskuddet til dannelsen af vores solsystems sole og planeter.
Simulationen sandsynliggjorde, at hændelsen blandt andet førte til, at solen blev omringet af tre adskilte højtryksområder bestående af gas og støv, som i sidste ende har skabt de planeter, vi kender i dag.