Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universet - Solen

Hvad er solpletter?

I teleskoper kan man se mørke områder på Solen. Ved man, hvad disse pletter er?

Temperaturen på Solens overflade er cirka 5500 grader. En solplet er mellem 1500 og 2000 grader køligere, og derfor ser den ud til at være mørkere end omgivelserne. De relativt kølige områder er et resultat af den magnetiske aktivitet på Solen. En stor del af stoffet på overfladen er elektrisk ladede atomare partikler, og de både påvirkes af og frembringer selv magnetisk aktivitet. En solplet kan opfattes som enden af et rør, der består af magnetiske feltlinjer – det vil sige elektrisk ladede partikler, der kommer i cirkelbevægelse. Når et sådant rør munder ud på Solens overflade, holder det stof væk, fordi magnetfelterne tvinger ladede partikler på afveje. Og da det er stoffet, som står for varmetransporten, kommer der mindre varme op til solpletterne end andre steder. En stor del af den voldsomme aktivitet på Solen skyldes, at den ikke roterer som et stift legeme (nær ækvator er rotationstiden 25 døgn, mens det ved polerne tager 35 døgn). Det medfører, at rørene af magnetiske felt-linjer kan blive snoet. Herved ophobes den magnetiske energi, som så kan frigøres pludseligt og eksplosivt og resultere i enorme solpletter, nogle så store som Jorden. Der er i øvrigt en vis sammenhæng mellem antallet af solpletter på den ene side og Jordens vejr og klima på den anden. Sammenhængen skyldes formentlig, at Solens magnetfelt afbøjer kosmiske partikler på vej mod Jorden, og disse partikler er medvirkende ved skydannelsen i atmosfæren. Denne mekanisme er dog langtfra kortlagt i detaljer.

Læs også:

Solen

Satelitter i parløb løser Solens sidste gåder

20 minutter
Solstorm
Solen

Sådan kan en solstorm mørklægge Jorden

6 minutter
Solen

Forstå soludbrud på 2 minutter

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul