Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sun and buffalos

Hvordan blev Solen dannet?

Solen er efter sigende dannet af gas og støv. Hvordan hænger det sammen?

Solen er dannet på samme måde som alle andre stjerner, nemlig ved sammentrækning af en stor sky af gas og støv. Mælkevejen er fuld af sådanne skyer, og i mange af dem foregår der en aktiv stjernedannelse. Det er ved at studere disse stjernedannelser, at vi kan opstille teorier for, hvordan Solen blev dannet for 4,6 milliarder år siden.

En typisk gassky består af omkring 75 procent brint og 25 procent helium samt et mindre antal molekyler af bl.a. vand og CO2. Er skyen tilstrækkeligt tæt og kold, får tyngdekraften skyen til at trække sig sammen. Hermed omdannes tyngdeenergi til varme. Når temperaturen i skyen stiger, øges trykket også. Resultatet er et samspil mellem tyngdekraften, der trækker skyen sammen, og gastrykket, der bremser denne sammentrækning. I takt med sammentrækningen stiger både tryk og temperatur i skyens centrale dele.

På et tidspunkt er temperaturen så høj, at brint omdannes til helium. Det får temperaturen i skyens centrum til at stige til flere millioner grader. Dermed stiger trykket så meget, at sammentrækningen slutter. Og når det sker, er en ny stjerne dannet.

Normalt vil en gassky rotere, og det betyder, at den med tiden får skiveform. Den unge stjerne ligger i midten, og den omkringliggende skive kan blive udgangspunkt for dannelse af planeter. Skiven undergår en voldsom udvikling, hvor store dele af den blæses ud i rummet af den unge stjernes stråling, men ofte er der nok stof tilbage til at danne et planetsystem. Det var i hvert fald tilfældet for vores lokale solsystem.

Læs også:

Solen

Hvordan kan Solen brænde uden ilt?

1 minut
Solen

Hele juni: Se Solen lyse grønt

2 minutter
Solen

20. marts: Se sollyset skinne i nattetimerne

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul