Astronaut 1969

Kan vi indsamle prøver fra Solen?

Har forskere taget prøver fra Solen? Og hvordan foregik indsamlingen i givet fald?

24. oktober 2012

De første prøver fra Solen blev bragt til Jorden for mere end 40 år siden. Prøverne blev dog ikke hentet på Solen, men på Månen. Her havde astronauterne fra Apolloflyvningerne opstillet en mast med et tyndt lag aluminiums-folie, som blev ramt af solvinden. Det er en strøm af atomare partikler, som stammer fra Solen.

Først i august 2001 prøvede astronomer for alvor at indsamle prøver fra Solen. Her blev rumsonden Genesis sendt i kredsløb 1,5 millioner km fra Jorden. I tre år opfangede sonden partikler fra solvinden, inden den vendte tilbage til Jorden i september 2004. Alt forløb efter planen, indtil faldskærmen ikke foldede sig ud.

Kapslen, som indeholdt de tynde siliciumplader med solvindspartikler, blev knust, da den faldt ned i Utahs ørken. Nogle af pladerne slap heldigvis nådigt fra styrtet og var stadig så intakte, at forskere kunne analysere dem i laboratoriet.

Resultaterne er ret tekniske, men målingerne fra Genesis har allerede ændret astronomernes opfattelse af, hvordan Solen og Solsystemet er opstået.

Solvinden viser Solens indre

Hver eneste time taber Solen fire til seks milliarder tons stof fra sin øvre atmosfære. Den konstante strøm af atomare partikler kaldes solvinden og består især af brint og helium. Astronomerne er dog mere interesseret i de andre grundstoffer, som solvinden også indeholder. De kan nemlig afsløre Solens opbygning.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.