Mød Solens bedsteforældre

De første stjerner, der tændtes efter big bang, er for længst brændt ud, men resterne af dem lever videre. Nu har astronomer fundet en af de allerældste stjerner – se, hvordan den gamle kæmpe passer ind i Solens stamtræ.

gamle stjerner solens bedsteforældre
© Shutterstock

Allerede da universet kun var få hundrede millioner år gammelt, lyste de første stjerner op i mørket. Det siger teorierne for universets udvikling i hvert fald, men astronomerne har et problem: De kan ikke finde de stjerner, der tændte lyset i universet.

Man ved, at der må have været tre generationer af stjerner i universets 13,8 milliarder år lange historie, men første generation er det efter årtiers afsøgning af himmelrummet aldrig lykkedes at se i et teleskop.

Nu har et internationalt forskerhold imidlertid brugt en anden metode til at finde Solens bedsteforældre. I lyset fra en kvasar – et ekstremt lysstærkt område omkring et fjernt sort hul – har de opdaget de kemiske fingeraftryk fra en førstegenerationsstjerne.

Fundet afslører, at Solens “bedstefar” var gigantisk, og selvom kæmpestjernen eksploderede som en supernova for over 13 milliarder år siden, lever de grundstoffer, der blev smedet i dens indre, videre i Solen og andre stjerner.

Dermed kan forskerne nu for første gang sammenstykke hele stjernernes historie fra universets begyndelse og frem til i dag.

Stjerner brænder i billioner af år

Vi lever på en klode, der mest består af grundstoffer som ilt, silicium, aluminium og jern, men de fandtes ikke i universet fra starten.

Ved big bang blev der kun skabt en masse brint, en hel del helium og en ganske lille smule litium – de tre letteste grundstoffer. Langt størstedelen af alle de øvrige grundstoffer, vi kender til, er skabt i stjernerne.

Gamle stjerner solens bedsteforældre1

I en stjernes indre smeltes lette brændstoffer sammen til tungere. Fusionsprocesserne skaber stjernens lys og varme.

© Shutterstock

I deres glødende indre smelter lette grundstoffer sammen til tungere. Fusionen af lette atomkerner er selve den proces, der leverer stjernernes energi. De tunge grundstoffer er efterladenskaber fra de kernereaktioner, der får stjernerne til at udsende lys og varme.

Når stjerner dannes i dag, består de fortrinsvis af brint og helium, men der er også mange andre grundstoffer i dem, og de er alle skabt af tidligere stjerner.

Engang må der altså have været en første generation af stjerner, som udelukkende bestod af brint, helium og litium. Disse stjerner kaldes også lidt forvirrende for population III-stjerner, fordi det er den type stjerner, astronomerne senest har fået kendskab til.

I dag inddeler forskerne stjerner i tre generationer, som kan genkendes på deres karakteristiske sammensætning af grundstoffer.

Første generation fødtes få hundrede millioner år efter big bang. Anden generation opstod på resterne af de første stjerner, og stjerner, der er dannet fra ca. 2,8 milliarder år efter big bang og frem til i dag, regnes for tredje generation.

Universet har haft tre generationer af stjerner

De første stjerner blev dannet af den brint og det helium, der opstod ved big bang for 13,8 milliarder år siden. Da de brændte ud, blev de næste stjerner dannet på resterne af dem. Astronomerne inddeler stjerner i tre generationer.

1. Kæmpestjerner tændte lys i universet

De første stjerner opstod få hundrede millioner år efter big bang, da store skyer af brint og helium kollapsede. Stjernerne var over 100 gange så tunge som Solen, men brændte hurtigt ud og er aldrig observeret direkte på himlen.

2. Stjerner genopstod fra de døde

Næste generation af stjerner opstod fra resterne af den første. De mest sejlivede af dem er røde dværge, der stadig findes i centrum af Mælkevejen og i stjernehobe, der kredser om vores galakse. De er typisk 11-13 milliarder år gamle.

3. Nye stjerner opstår stadig

I dag består Mælkevejen fortrinsvis af nyere stjerner som Solen, der er mindre end fem milliarder år gammel. Specielt i galaksens spiralarme bliver der stadig dannet nye stjerner af gas og støv fra tidligere generationer af stjerner.

NASA/JPL-Caltech/R. Hurt (SSC/Caltech)/ESA/A. Feild (STScI)/Shutterstock

Stjerner kan være utrolig sejlivede og blive ved med at brænde i op til flere billioner af år, dvs. meget længere tid end de 13,8 milliarder år, universet hidtil har eksisteret. I princippet kunne nogle af de allerførste stjerner altså eksistere den dag i dag.

Men stjerners levetid afgøres af deres størrelse, og det er langtfra alle stjerner, der bliver så gamle.

I de største stjerner er trykket så voldsomt og temperaturen så høj, at de løber tør for brændstof i løbet af få millioner år.

280 gange Solen var massen af den tidlige kæmpe­stjerne, som astronomer nu har fundet spor af.

En mellemstor stjerne som Solen kan brænde i ca. ti milliarder år. Det er stadig kortere tid end universets alder, men hvis nogle af de første stjerner var mindre end Solen, såkaldt røde dværgstjerner, burde de stadig eksistere i vores galakse.

Trods fire årtiers eftersøgning er det imidlertid ikke lykkedes astronomerne at finde en rød dværgstjerne med den rette sammensætning for en førstegenerationsstjerne, dvs. at den ikke har nogen tungere grundstoffer.

Gamle stjerner jupiter

Røde dværge er de mindste stjerner – den røde dværg TRAPPIST-1 er fx kun en smule større end Jupiter – men ministjernerne brænder i billioner af år.

© Mark Garlick/SPL

Måske er det ikke så underligt, at jagten på den første generation af stjerner har været forgæves. I dag mener de fleste astronomer nemlig, at de oprindelige stjerner var gigantiske og derfor brændte ud på få millioner år, mens universet stadig var ungt.

Computermodeller for stjernedannelsen i det tidlige univers tyder på, at den brint og det helium, som var dannet ved big bang, sandsynligvis samlede sig i så store og tætte gasskyer, at der opstod superstjerner med masser på mere end hundrede gange Solens.

De grundstoffer, der blev dannet ved fusion i de første stjerners indre, spredtes ud i universet, når stjernerne brændte ud og eksploderede som supernovaer. På den måde blev universet beriget med tunge grundstoffer, der blev en del af de næste generationer af stjerner.

Gamle stjerner nebula

I resterne fra en supernova findes de tunge grundstoffer, der blev skabt i den eksploderede stjerne. Stofferne indgår i nye stjerner.

© Shutterstock

I løbet af universets historie er stadig mere brint blevet omdannet til tungere grundstoffer, så hvor den første generation af stjerner blev dannet helt uden grundstoffer, der var tungere end litium, rummer anden generation af stjerner op til 0,1 pct. tunge grundstoffer. Mange af dem brænder stadig i dag, bl.a. i Mælkevejens centrum.

Solen blev først dannet, da universet var lidt over ni milliarder år gammelt, og tilhører tredje generation af stjerner. Den har ca. 1,8 pct. tunge grundstoffer i sig, mens de stjerner, der fødes i dag, rummer helt op til fire pct. tunge grundstoffer.

10 milliarder år vil Solen lyse, men mindre stjerner brænder i længere tid, end universet har eksisteret.

Når vi kigger langt ud i universet, ser vi også tilbage i tiden, da lyset er milliarder af år om at tilbagelægge turen fra de fjerneste stjerner til os.

Kigger man langt nok ud, burde det derfor være muligt at se de første stjerner, selvom de for længst er brændt ud. Men trods deres størrelse og enorme lysstyrke er det uhyre vanskeligt at få øje på dem, fordi de er så langt væk.

Derfor har et internationalt hold af astronomer fra Japan, USA og Australien nu udviklet en ny, indirekte metode til at finde dem.

Sort hul afslører tidlig stjerne

I stedet for at se lyset fra en førstegenerationsstjerne har forskerne fundet spor af de rester, der blev tilbage, da den eksploderede som en supernova. Og her fik de hjælp fra et kæmpemæssigt sort hul.

I sig selv kan et sort hul ikke udsende lys, men når store mængder gas suges ind mod det, varmes gassen op til millioner af grader og lyser ekstremt kraftigt op, lige før den endegyldigt forsvinder.

Det sorte huls nærmeste omgivelser kan derfor ses som et himmellegeme, der kaldes en kvasar.

Til forskel fra stjerner er kvasarer så store og lysstærke, at de tydeligt kan ses, selvom de er milliarder af lysår væk.

Kvasaren J1342+0928 er drevet af et enormt sort hul med en masse svarende til 800 millioner sole, og det er i lyset fra den, astronomer nu har fundet resterne af en oprindelig stjerne.

Lyset fra kvasaren var undervejs i 13,1 milliard år, før det blev opfanget af det store teleskop Gemini North på Hawaii.

Gamle stjerner gemini observatory

Teleskopet Gemini North har opfanget den kemiske signatur fra en tidlig kæmpestjerne i lyset fra en fjern galakse.

© International Gemini Observatory/Joy Pollard

Ved at dele lyset op i dets enkelte bølgelængder og nærstudere lysspektret opdagede astronomerne, at gassen omkring det sorte hul rummede usædvanlig meget jern og ikke ret meget magnesium.

Computersimuleringer viser, at en stor førstegenerationsstjerne med en masse på 280 gange Solens vil eksplodere som en såkaldt parinstabil supernova, og det resulterer netop i en gaståge med mange jernatomer og få magnesiumatomer.

Lysende sort hul afslørede gammel stjerne

Universets første stjerner kan ikke ses i dag, men astronomer har nu i stedet fundet de grundstoffer, som en for længst udbrændt stjerne efterlod sig. De fik hjælp af et kæmpemæssigt sort hul.

Gamle stjerner kæmpe stjerner trin1
© NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva/Spaceengine

1. Tidlig stjerne var så tung som 280 sole

For 13,1 milliard år siden faldt en enorm sky af brint og helium sammen under sin egen tyngdekraft og skabte en stjerne så tung som 280 sole. Kæmpen skinnede ti millioner gange så klart som Solen i et par millioner år, før den brændte ud.

Gamle stjerner kæmpe stjerner trin2
© NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva/Spaceengine

2. Eksplosion spredte tunge grundstoffer

I sine sidste krampetrækninger eksploderede kæmpestjernen som en supernova. Sammensmeltningen af lettere grundstoffer i stjernens indre havde skabt enorme mængder tunge grundstoffer, der blev spredt i universet ved eksplosionen.

Gamle stjerner kæmpe stjerner trin3
© NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva/Spaceengine

3. Gas udsender stjernens fingeraftryk

Resterne af kæmpen blev en del af en såkaldt kvasar – en galakse, hvor gas lyser kraftigt op, før den forsvinder ned i et sort hul. I lyset fra kvasaren har astronomer nu fundet de kemiske fingeraftryk efter den tidlige stjerne.

Sådan en fordeling af grundstoffer er svær at forklare på anden måde. Derfor kan astronomerne med stor sikkerhed sige, at en af universets tidligste stjerner endte sine dage nær det sorte hul.

Rød prik er Solens bedstefar

Opdagelsen understøtter teorien om, at i hvert fald en del af de første stjerner var giganter, der hurtigt brændte ud og eksploderede som supernovaer.

Astronomerne har dog stadig ikke opgivet drømmen om at få et glimt af de allerførste stjerner, mens de stadig lyser op på himlen.

De sætter deres lid til NASA’s nye rumteleskop, James Webb, der netop er designet til at udforske det tidlige univers.

Selv med Webb-teleskopet bliver det svært at observere enkelte stjerner, der opstod i den første milliard år af universets historie, men helt umuligt er det ikke. Faktisk har astronomerne allerede udpeget sig et mål – det ekstremt fjerne objekt WHL0137-LS, der har fået kælenavnet Earendel.

Gamle stjerner scaled

Det fjerne objekt med kælenavnet Earendel er blot en lille, rød prik på rumteleskopet James Webbs billede, men prikken er måske den ældste stjerne, vi endnu har set.

© NASA/ESA/B. Welch (JHU)/D. Coe (STScI)/A. Pagan (STScI)

Teleskopets første billeder af Earendel røber, at der sandsynligvis er tale om en stjerne eller måske et system af flere stjerner, som lyste op for 12,9 milliarder år siden.

Men der skal flere observationer til, før astronomerne med sikkerhed tør sige, at den minimale, røde prik er en af de første stjerner, der blev tændt i universet, med andre ord – at vi kigger på en af Solens bedsteforældre.